Te ciastka francuskie z jabłkami są wprost stworzone na deszczowe jesienne dni. Otulają zapachem cynamonu, wesoło chrzęszczą cukrem pod zębami i smakują niczym kawałek najlepszej szarlotki. Z kubkiem świeżo zaparzonej kawy lub herbaty będą idealnym towarzystwem o tej porze roku. Mój przepis na ciastka francuskie z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych zdolności cukierniczych. Wystarczy uprażyć przez chwilę pokrojone owoce na maśle wraz z rodzynkami i cynamonem, a następnie zamknąć je w kieszonkach z ciasta francuskiego, którym możecie nadać ulubiony kształt, na przykład kopert lub trójkątów. U mnie w sposób dość spontaniczny powstały uszka wypełnione po brzegi nadzieniem. Przed samym pieczeniem ciastka posmarowałem jajkiem i posypałem cukrem trzcinowym, dzięki czemu powstała cudowna chrupiąca skorupka, która sprawia, że jeszcze trudniej jest się im oprzeć.
Samo ciasto polecam również wykonać samodzielnie, szczególnie że z tym przepisem na ciasto francuskie krok po kroku jest to bardzo proste. Takie domowe jest znacznie lepsze od tego, które można znaleźć na sklepowych półkach. Jeżeli jednak skusicie się na gotowe, to pamiętajcie, aby wybrać takie, które w składzie ma masło. Inaczej ciastka nie wyjdą takie dobre. To chyba tyle, jeśli chodzi o moje rady i mam nadzieję, że ten prosty przepis na ciastka francuskie z jabłkami przypadnie Wam do gustu. 😉
SKŁADNIKI
Nadzienie:
- 3 jabłka
- garść rodzynek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 arkusz ciasta francuskiego lub ok. 400 g domowego ciasta francuskiego (z tego przepisu)
- 1 jajko do posmarowania
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie
- Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć jabłka oraz rodzynki, wsyp cukier oraz cynamon. Smaż przez kilka minut, delikatnie mieszając, aż jabłka zmiękną.
- Skrobię ziemniaczaną rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej do jabłek. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez moment, aż nadzienie zgęstnieje, a następnie odstaw je do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie ciastek
- Domowe ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2-3 mm na podsypanym mąką blacie, gotowe zaś po prostu rozwiń.
- Jajko rozbełtaj widelcem.
- Z ciasta powycinaj okręgi o średnicy ok. 6 cm. Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę nadzienia, a brzegi posmaruj odrobiną jajka. Okrąg złóż na pół i sklej ze sobą brzegi niczym na pierogi, a następnie połącz ze sobą przeciwległe kawałki ciasta, formując uszko.
- Tak przygotowane ciasteczka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka posmaruj z wierzchu jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans do złotobrązowego koloru.
4 komentarze
Pewnie będą równie dobre z innymi owocami – może truskawki albo śliwki?
Ze śliwkami spokojnie (nawet bez obróbki termicznej). Do truskawek, szczególnie mrożonych trzeba dać więcej skrobi, aby nadzienie było gęste albo dłużej je podgotować.
Pyszne! I ten zapach cynamonu w całym domu:) Ja oczywiście jak zawsze na łatwiznę i zrobiłam ze sklepowym ciastem;) No cóż poradzić, jak na wszystko czasu brakuje:/
To prawda, niekiedy doba jest za krótka. 😉 A sklepowe ciasto też daje radę, o ile jest na maśle. 😉