Dania typu stir-fry należą zdecydowanie do moich ulubionych pomysłów na szybki obiad. Wystarczy dowolny azjatycki makaron, trochę warzyw, które macie akurat pod ręką i dodatki, na które macie akurat ochotę. Całe danie scala zawsze sos, który nadaje potrawie orientalnego charakteru. Możliwych kombinacji jest nieskończenie wiele, ale dzisiaj mam dla Was nową, którą ostatnio wyczarowałem. Oto sezonowy stir-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin oraz chrupiącym tofu lub pieczoną kaczką do wyboru. W zależności od preferencji możecie to danie przygotować w formie mięsnej lub wegańskiej – obie są przepyszne! Kluczem do dobrego smaku jest tutaj oczywiście marynata na bazie masła orzechowego, sosu sojowego, imbiru oraz czosnku, która wspaniale podkręca smak każdej potrawy. Gorąco polecam, póki na straganach można jeszcze znaleźć świeżą fasolkę szparagową, chociaż oczywiście z mrożoną danie również można przygotować. 😉
SKŁADNIKI
Stir-fry:
- 500 g wstążek z makaronu ryżowego
- 500 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 3 średnie marchewki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- olej sezamowy do smażenia
Smażone tofu:
- 400 g wędzonego tofu
- 50 g mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy do smażenia
Pieczona kaczka:
- 2 piersi z kaczki
- świeżo mielony pieprz
- sól
Sos hoisin:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 cm kłącza imbiru
- szczypta ostrej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sos hoisin
- Imbir oraz czosnek zetrzyj na tartce.
- Wszystkie składniki na sos hoisin umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw papryką oraz pieprzem do smaku.
Pieczona kaczka
- Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Patelnię mocno rozgrzej i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej tłuszcz z patelni i ułóż w nim piersi skórą do góry.
- Skórę kaczki posmaruj odrobiną sosu hoisin. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut na różowo lub 20 minut do pełnego upieczenia w środku.
- Piersi po upieczeniu przestudź przez 5-10 minut, a następnie pokrój w plastry.
Smażone tofu
- Tofu wyjmij z zalewy, osusz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Oprósz je dokładnie w skrobi ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej mocno olej i wrzuć kawałki tofu, zachowując niewielkie odstępy. Smaż po około 3-4 minuty z każdej strony do złotobrązowego koloru.
- Usmażone kawałki tofu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Stir-fry
- Makaron ryżowy ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotuj warzywa.
- Wszystko obierz. Ząbki czosnku pokrój na plasterki, cebulę w piórka, zaś marchew w paski. Świeżą fasolkę szparagową możesz pokroić na mniejsze kawałki
- Na patelni lub w woku mocno rozgrzej olej sezamowy i wrzuć czosnek. Smaż przez moment do złotego koloru. Następnie wyjmij go łyżką cedzakową i wrzuć cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj fasolkę szparagową i marchew. Warzywa smaż przez chwilę, aby były chrupiące.
- Na patelnię wrzuć ugotowany i odcedzony makaron, usmażone plasterki czosnku i zalej całość sosem hoisin. Wymieszaj dokładnie i podawaj z pieczoną kaczką lub smażonym tofu.
2 komentarze
Fasolka nam obrodziła, każdy przepis z jej udziałem witamy z radością. Poza tym propozycja pięknie wygląda i cudnie się zapowiada. Nasze smaki 🙂
O! W takim razie koniecznie musicie tego dania spróbować! 🙂