Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty, ale jakże pyszny makaron! Oto tagliatelle z pieczarkami i burratą, które przygotujecie w nieco ponad kwadrans. W czasie gotowania makaronu wystarczy usmażyć na złoto plasterki czosnku, z których nie tylko powstaną fantastyczne chipsy, ale również dadzą one więcej aromatu potrawie. Kolejno na czosnkowym maśle smażymy pieczarki i doprawiamy je octem balsamicznym, odrobiną miodu oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, co nada im wspaniałego smaku. W tym przepisie polecam wykorzystać brunatną odmianę pieczarek, które są znacznie smaczniejsze niż popularne białe. Na sam koniec wszystko mieszamy z już ugotowanym makaronem i podajemy z kremową burratą, która będzie się rozpływać i cudownie łączyć z całym daniem. Mam nadzieję, że to tagliatelle z pieczarkami Wam posmakuje. 😉
SKŁADNIKI
- 250 g pieczarek (polecam brunatne)
- 250-300 g makaronu tagliatelle
- 2 kulki burraty
- 4 duże ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- Burattę wyjmij z lodówki, odcedź i odstaw na talerzyk, aby się ogrzała.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj resztę składników dania.
- Czosnek obierz, trzy ząbki pokrój w plasterki, a jeden przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć plasterki czosnku. Smaż do złoto-brązowego koloru, a następnie łyżką cedzakową przełóż na papierowy ręcznik.
- Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię, na której smażył się czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Smaż je do złotego koloru i odparowania wody.
- Kolejno wlej ocet balsamiczny oraz miód i dodaj drobno posiekany czosnek. Duś przez moment i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Wyjmij rozmaryn i połącz z ugotowanym makaronem.
- Makaron przełóż na talerze, posyp chipsami z czosnku i podawaj z przekrojoną burratą. Danie możesz posypać dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu.
4 komentarze
Mega smaczne danie! Widząc przepis od razu pomyślałam, że to tagliatelle musi być dobre, ale jest nawet jeszcze lepsze:D
Bardzo mi miło i dziękuję! 🙂 Zdecydowanie ten przepis jest prosty i pyszny 😉
Przepis jest po prostu genialny. Niesamowite smaki. Mam tylko jeden problem. Niestety burrata dodana w ten sposób, który opisujesz, nie jest dobra. Jest niestety zimna i mokra. Jak zrobić tak, aby była taka jak na zdjęciu, a przede wszystkim ciepła i komponująca się z daniem?
Burrata przed podaniem zawsze powinna się ogrzać. Dlatego trzeba ją odsączyć i odstawić, najlepiej na przynajmniej pół godziny. W tym przepisie trochę skróciłem ten czas, ponieważ układamy ją na ciepłym makaronie i moim zdaniem nawet te 15 minut wystarcza. A i dużo zależy od świeżości sera. Dobra i świeża burrata ma dużo płynnej śmietanki, która wypływa z niej, nawet gdy jest jeszcze zimna. Im jest starsza, tym środek jest mniej delikatny i wtedy nawet ogrzanie nie pomaga.