Jak sprawić, aby trochę słońca pojawiło się w tę zapowiadającą się deszczowo majówkę? Na przykład piekąc te żółciutkie mini serniczki z lemon curd! Swój piękny słoneczny kolor zawdzięczają angielskiemu kremowi cytrynowemu przygotowanemu na jajkach z dodatkiem masła. Lemon curd nie tylko nadaje im pozytywnego barwnego akcentu, ale również pysznego orzeźwiającego smaku, który wręcz przywołuje letnie wspomnienia. Jak wszystkie moje przepisy na mini serniczki, tak również i ten jest bardzo prosty i możecie przygotować je w okamgnieniu. Spód babeczek zrobiłem z pokruszonych ciasteczek owsianych, które pokryłem delikatną masą serową z cytrynową nutą. W trakcie gdy serniczki się piekły, przygotowałem lemon curd według mojego ulubionego przepisu. Wychodzi on lekki, puszysty, aksamitny i nieziemsko pyszny, aż chce się wyjadać go prosto ze słoiczka. No ale nie tym razem, bo coś trzeba zostawić na babeczki! Prostą dekorację wykonałem z pokruszonych herbatników i ćwiartek limonki. Niby nic wielkiego, ale jednak cieszy oko. 😉 Świetnie sprawdzą się tutaj również chrupiące bezy, czy sezonowe owoce; szczególnie maliny. Po schłodzeniu w lodówce, aby krem stężał, mini serniczki z lemon curd możecie zabrać ze sobą na grilla lub piknik, a nawet jeśli nie nadarzy się ku temu okazja, to w warunkach domowych smakują równie dobrze. Dlatego polecam je niezależnie od okoliczności. 😉
SKŁADNIKI
- 150 g ciastek owsianych typu digestive
- 40 g masła
Serniczki:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 całe jajka
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cytryna
Lemon curd:
- cała porcja lemon curd z tego przepisu
Dodatkowo:
- kilka herbatników do dekoracji
- 1 limonka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Ciastka owsiane włóż do kielicha blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj roztopione masło i połącz.
Serniczki
- Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i otartą z niej skórkę umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
- Każdą papilotkę (o średnicy 5 cm) wyłóż 1 łyżeczką zmiksowanych ciasteczek. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę i włóż do foremki na muffiny lub w kokile.
- Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotuj lemon curd.
Lemon curd
- Gotowym i jeszcze ciepłym kremem lemon curd posmaruj wierzch serniczków. Babeczki wstaw na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał.
- Przed podaniem udekoruj babeczki herbatnikami i kawałkami limonki.
4 komentarze
Cudowny przepis! Świetne babeczki.
Zrobiłam w papilotach bez foremki do muffinów i sie troche rozlazły, ale smakują obłędnie 😊 w weekend bede robic crossainty.
Bardzo miło mi to czytać! Dziękuję! 😊 Niestety masa jest dosyć rzadka, więc foremka jest jak najbardziej wskazana. 🙂 O, to super! W takim razie czekam na efekty! 😀
Jakiego twarogu najlepiej użyć?
Najlepiej takiego w kostce. Ja kupuję zawsze z lokalnej OSM w osiedlowym sklepie, ale gdy nie masz dostępu, to nawet ten z popularnych dyskontów się nada. 😉 Można również użyć twarogów już zmielonych z wiaderka, ale w tym wypadku polecam przede wszystkim ten z Wielunia.