Lubicie granolę? Ja bardzo! To wspaniała towarzyszka szybkich śniadań, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na celebrowanie posiłku. Granola świetnie sprawdza się w środku tygodnia, kiedy odpada powolne gotowanie owsianki. Wystarczy odrobina mleka, czy jogurtu naturalnego i śniadanie w sumie gotowe. Sam bardzo lubię jadać ją ze skyrem, który ma wysoką zawartość białka, więc tworzy z granolą pełnoprawny posiłek. 😉 Często dorzucam do niej również garść świeżych owoców. Szczególnie dobrze smakuje z bananem. A skoro banan to warto pokusić się również o odrobinę masła orzechowego. Dlatego ostatnio pomyślałem, że te dwa składniki można byłoby od razu połączyć z płatkami owsianymi, tworząc wyjątkowe płatki. Tak właśnie powstała granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi. Dorzuciłem do niej również płatki kokosa i gorzką czekoladę, tworząc wspaniały zestaw śniadaniowy. To chyba jedna z najlepszych granoli, jakie kiedykolwiek zrobiłem. 😉
Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste i daje nam pewność co do jej składu. Ponadto możemy wybrać swoje ulubione dodatki, tworząc kompozycję doskonałą. Tak, jak w tym wypadku, bo połączenie masła orzechowego, chipsów bananowych, gorzkiej czekolady i kokosa jest wprost uzależniające i trudno jest się powstrzymać, aby nie wyjadać jej prosto ze słoiczka. 🙂 Oczywiście przepis ten możecie dowolnie modyfikować, zmieniając dodatki według uznania. Jednak jestem przekonany, że ta granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi stanie się Waszą ulubioną. 🙂
SKŁADNIKI
- 500 g górskich płatków owsianych*
- 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%)
- 100 g obranych orzechów ziemnych
- 100 g chipsów bananowych
- 50 g płatków kokosowych
- 50 g sezamu
- 200 g masła orzechowego 100%
- 100 g miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku podgrzej przez 2-3 minuty masło orzechowe z olejem kokosowym, miodem oraz solą, mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Płatki owsiane połącz dokładnie z jeszcze ciepłym płynem oraz sezamem, a następnie przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut, mieszając płatki co około 5 minut, aby się nie przypaliły. Po tym czasie dodaj płatki kokosa, chipsy bananowe i orzeszki ziemne. Wymieszaj i piecz przez kolejne 5 minut.
- Gotową granolę ostudź i wymieszaj z posiekaną czekoladą. Przechowuj w puszce lub słoiku do około miesiąca czasu. Granolę możesz podawać z jogurtem lub mlekiem.
UWAGI
*W wersji bezglutenowej pamiętaj, aby wykorzystać płatki niezanieczyszczone glutenem.
2 komentarze
Zdecydowanie polecam spróbować wykonać ten przepis z płatkami orkiszowymi. Mają one lekko orzechowy smak przez co idealnie będą pasować do masła orzechowego
Płatki orkiszowe są mi jak najbardziej znane i często wykorzystuję je w takich przepisach. 😉