Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

poniedziałek, 3 marca 2014



Curry to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednak zawsze jest pełne niezwykłych aromatów, które wzajemnie się przenikają w czasie gotowania, tworząc przepyszną kompozycję. Zapach, jaki unosi się po domu w trakcie przygotowywania, wprowadza nas w niezwykły nastrój, a smak jest zawsze obłędny. Pomysł na curry w wersji słodko-ostrej z owocami podrzuciła mi rok temu moja znajoma po podróży w Indiach. Danie okazało się na tyle smaczne, że odtąd curry z kurczaka zawsze przyrządzam w ten oto sposób. Jeśli nie dostaniecie mango, to wykorzystajcie świeżego ananasa.

Składniki (na 4 porcje):
  • 3 filety z kurczaka
  • 2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie)
  • 1 banan
  • 4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 1 limetka
  • 2 papryczki chili
  • 400 g mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • czerwona pasta curry
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowego

Marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 3 starte ząbki czosnku
  • spory kawałek startego kłącza imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 ostre papryczki drobno posiekane
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • sól

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum 3h, a najlepiej na całą noc w lodówce. Przed smażeniem należy jednak pamiętać by kurczak był w temperaturze pokojowej.

Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy, a następnie wrzucić kurczaka. Podsmażyć (tylko z zewnątrz). Mango obrać i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż, a następnie podawać razem z curry. Smacznego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze