SKŁADNIKI
Fesenjan:
- 3-4 piersi z kurczaka (800 g)
- 1 cebula
- 200 g orzechów włoskich
- 100 ml melasy z granatów
- 200 ml bulionu (lub wody)
- 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- 2 łyżki pasty tahini
- oliwa z oliwek
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- czarny pieprz
- sól
Melasa z granatów:
- 300 ml soku z granatów
- 50 g cukru
- sok z 1 cytryny
Do podania:
- pestki z 1 granatu
- posiekana pietruszka
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko
PRZYGOTOWANIE
Melasa z granatów
- Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut). Powinniśmy otrzymać 100 ml melasy.
Gulasz
- Orzechy zmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę.
- Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe.
- Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu.
- Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podanie
- Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką.
*Przepis na gulasz na podstawie: Simply Recipes, Minimalist Baker, Ariana Bundy.
**Przepis na melasę: Simply Recipes.
30 komentarzy
Uwielbiam taka kuchnie! Wpraszam sie na obiad 🙂
Zapraszam, jeśli tylko do tego czasu jeszcze coś zostanie! 😀
Zdecydowanie tak!
Super! 🙂
Robiłam to dnie na warsztatach, ale nie mogłam dogadać się z (niepolskojęzyczną ;)) prowadzącą i nie udało mi się odnaleźć oryginalnego przepisu. Dzięki Ci za uświadomienie! I potwierdzam, że danie cudowne w smaku! 🙂
Ale ekstra! Bardzo chciałbym ugotować to danie z kimś, kto zna się na kuchni tamtego regionu. I cieszę się, że mogłem Ciebie uświadomić! 🙂 Mój przepis bazuje na kilku oryginalnych irackich i irańskich wersjach. Gotowałem go wiele razy, poprawiając to i owo i szukając idealnej wersji, więc powinien się udać jak trzeba! 😉
Cóż za wybuchowe danie 😀 Połączenie smaku granatu wydaje się być bardzo atrakcyjne 😀
Jest niezwykle atrakcyjne – ten słodko-cierpki smak granatów nie ma sobie równych! 🙂
Melasa z granatów we Freshu? a to ci dopiero wiadomość 😉 ja akurat mam ten składnik w swojej kuchennej szafce. jej połączenie z orzechami brzmi niezwykle kusząco, aż się zastanawiam, co nie mięsnego mogłabym zatopić w tym sosie:)
No też byłem zaskoczony! Ale w końcu nie kupiłem, bo mam już w domu ze sklepu ze zdrową żywnością 😛 W ogóle teraz mają tam super półkę ze zdrową żywnością i można znaleźć wiele interesujących rzeczy. Zaś co do zastępowania, otóż kiedyś robiłem to danie z zieloną soczewicą i wyszło całkiem całkiem, ale tak najbardziej to bym polecił seitana lub ewentualnie wędzone tofu. 😉
Meera Sodha w swoim przepisie dla wegetarian (nawet dla wegan) daje bakłażana. Można ten przepis znaleźć w jej książce Fresh India lub w necie (publikowany był w Guardianie). Pozdrawiam wszystkich łakomczuchów.
O! Z bakłażanem to musi być świetne! Będę musiał wypróbować 😀
Jak apetycznie podana, super 🙂
W końcu jemy oczami, więc już sam widok musi być zachęcający 😉
umarlam……… wyglada przepysznie!
Marcela, nie umieraj! Najpierw musisz spróbować tego dania, haha! 😀
Uwielbiam dania Bliskiego Wschodu, to połączenie składników i aromaty, jakie można wydobyć z dania są nie do podrobienia:)
To prawda! Co jak co ale na łączeniu składników się tam znają jak nigdzie indziej. Wszystkie dania z tamtych rejonów powalają na kolana 😉
Super połączenie smaków, zapowiada się bardzo smacznie. A zdjęcia genialne, aż ślinka cienie! 🙂
Mogę tylko zapewnić, że jest! I cieszę się, że moje zdjęcia są ślinkogenne 😀
wspaniale wygląda!
Bardzo mnie to cieszy 😉
Łukaszu-danie wygląda bardzo apetycznie. My zdecydowanie do takich dań wolimy mięso z udek niż z piersi, zwłaszcza z górnych ich części 🙂 Pewnie tak wypróbujemy Twój przepis 🙂 Pozdrawiamy
Bardzo Wam dziękuję! Mięso z udek oczywiście również się jak najbardziej nadaje. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało 😉 Serdecznie pozdrawiam!
to musiała być eksplozja smaku!
Jest! To danie to prawdziwy wulkan dla podniebienia! 😀
Lukasz,jak mielic orzechy,na okruchy,czy jeszcze drobniej?Dziekuje.
Ja mielę na proszek, ale mogą być również w nieco większych kawałkach. Pozdrawiam!
Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
Bardzo mocno polecam, bo to niesamowite danie 🙂