Hummus z bobu

piątek, 15 lipca 2016

Hummus kocham w każdej postaci. Jest jednak taka pora roku, kiedy cieciorkę zastępują inne strączki — to sezon na bób! Dlatego wracając dzisiaj do domu, kupcie przynajmniej woreczek, ugotujcie i wyłuskajcie w ciszy i spokoju — to niesamowicie relaksujące zajęcie! Potem możecie się wyżyć, dodając klasyczne składniki i miksując je na najwyższych obrotach, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Hummus posypcie ulubionymi dodatkami. U mnie króluje oczywiście za'atar oraz olej pistacjowy, który postanowiłem wypróbować i przyznaję, że daje paście niezłego kopa. Oczywiście zwykła oliwa z oliwek też da radę! ;) To jak, kręcicie ze mną hummus?


*

SKŁADNIKI


  • 500 g bobu (wyłuskanego ze strąków)
  • ½ szklanki tahini (pasty sezamowej)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • za'atar* do smkau
  • sól do smaku
  • olej pistacjowy (lub oliwa z oliwek)
  • odrobina ziaren czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • listki świeżego oregano

*

PRZYGOTOWANIE


Bób ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórek. Następnie wrzuć do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz tahinę, dodaj ząbki czosnku i zacznij miksować. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę przypraw solą oraz za'atarem.

Gotowy hummus rozsmaruj na talerzu, formując za pomocą łyżki miejsce na oliwę. Pastę polej olejem pistacjowym, posyp za'atarem oracz czarnym sezamem i udekoruj listkami oregano. Podawaj z warzywami lub dobrym pieczywem.

*Jeżeli nie masz gotowego za'ataru to przygotuj go samemu ucierając w moździerzu: 4 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżeczki sumaku, 2 łyżki prażonego sezamu z ½ łyżeczki soli.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Hummus z bobu? Ciekawa alternatywa! Kocham hummus i pewnie ten by mi posmakował :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy parę woreczków bobu i na pewno podobną pastę wykombinujemy, bo nasza z awokado już nam się trochę znudziła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, wiadomo, wszystko co dobre jedzone codzienne z czasem się przejada, więc polecam zrobić kilkudniową przerwę na hummus ;)

      Usuń
  3. Fajna niestandardowa wersja klasycznego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu klasykom też czasami dobrze dodać sezonowego sznytu ;)

      Usuń