Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta

sobota, 30 lipca 2016

Tworząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku — niestety wyszły dość suche i popękane, później na suchej patelni — były już bliskie ideału, jednak znów delikatnie popękały, dlatego w trzeciej próbie wlałem kapkę oleju kokosowego — wyszło super, powstały charakterystyczne bąble powietrza, a sam wypiek stał się bardziej elastyczny i wyrośnięty. Oczywiście nie są tak puchate jak ich pszenni krewni, ale nie wyszedł gniot, jak to zwykle bywa przy braku glutenu. ;) Fajnym dodatkiem okazał się również olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis. Idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania ze znajomymi, gdzie takie podpłomyki możemy podać w formie oryginalnych przekąsek. Moi goście byli zachwyceni i mam nadzieję, że Wasi również będą. ;)

*

SKŁADNIKI

na 12 podpłomyków
Podpłomyki:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 400 ml letniej wody
  • olej kokosowy do smażenia






Tapenada:
  • 300 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 duże filety anchois
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta płatków chili
  • opcjonalnie sól do smaku

Dodatkowo:
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack
  • garść listków świeżej bazylii
*

PRZYGOTOWANIE

Podpłomyki

Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać z łyżki lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Jeżeli będzie za mocno się kleić, dosyp więcej dowolnej mąki. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia.

Następnie ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 równych porcji. Każdą rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy ok. 12 cm. Podpłomyki smaż z obu stron przez około 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Możesz je również piec na suchej patelni — będą wtedy sztywniejsze, lecz trochę popękane.

Tapenada

Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli.

Podanie

Fenkuł pokrój na plastry, posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną grubo bazylię i ser feta.

*




*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Wspaniałe, porywam jednego na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne dodatki! Bardzo chętnie bym ich spróbowała :) Widzę, że trudno będzie wygrać w konkursie Apetiny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no łatwo nie będzie, bo jest mnóstwo fajnych przepisów :D Ale zawsze łatwiej będzie nam w razie czego przegrać z najlepszymi ;)

      Usuń
  3. Idealny letni fast food na wieczór do filmu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dodać, nic ująć. Tylko jeszcze lampki wina do tego brakuje ;)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, może też wypróbuję, bo bardzo lubię fenkuły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco go Tobie polecam, bo uważam ten przepis za bardzo udany eksperyment. Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje :)

      Usuń