Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym

poniedziałek, 18 lipca 2016

Śledząc mojego bloga, pewnie zauważyliście, że jednym z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie mięs jest zdecydowanie drób. Wpływ na to ma szereg jego zalet — jest prosty i szybki do przygotowania oraz stanowi źródło pełnowartościowego białka, tak potrzebnego w diecie. O wyższości drobiu nad innymi rodzajami mięsa stanowią zarówno jego wartości zdrowotne, m.in. niska zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz oczywiście witamin i minerałów, jak i jego walory smakowe — przez swoją delikatność stanowi świetne tło dla wielu przypraw i dodatków. Z drobiem łatwo jest eksperymentować, będąc pewnym, że danie na pewno się nam uda. Jednak czy sięgając po mięso, zwracamy uwagę na jego jakość i warunki przechowywania? Często zapewne o tym zapominamy. Dlatego polecam zakup mięsa pakowanego, co do którego mamy pewność, że proces produkcyjny jest ściśle standaryzowany, a producent musi stosować się do określonych reguł. Kupując mięso luzem musimy zaufać sprzedawcy, zaś wybierając odpowiednio zabezpieczony produkt, mamy pewność, że przestrzega on reguły systemu kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP, jest pakowany bez dostępu powietrza lub w atmosferze modyfikowanej, pozwalającej na zachowanie jego świeżości bez konserwantów oraz jest chroniony przez cały czas przed dostępem zabrudzeń i bakterii. Ponadto na etykiecie możemy wyczytać wszelkie istotne informacje, takie jak: okres przydatności do spożycia, kraj pochodzenia, hodowcę, od którego pochodzi surowiec i warunki przechowywania. To daje nam pewność, że otrzymujemy produkt wysokiej jakości, umożliwiający przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku. Takiego choćby jak mój dzisiejszy przepis na pyszne rolady z podudzia kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym!


*

SKŁADNIKI

na 2-4 porcje

  • 1 opakowanie podudzi z kurczaka (około 5 sztuk)
  • 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią
  • 200 g kurek
  • 8 plastrów surowego boczku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść rukoli
  • sól, pieprz do smaku
*

PRZYGOTOWANIE


Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw solą do smaku. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 1 plasterku sera i po łyżce kurek. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą.

Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu.

Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami.

*






*

Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Pyszne ! I kolory mnie zachwycają w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe nadzienie! Wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Daj później znać jak smakowało ;)

      Usuń
  3. Super roladki, zamiast rozmarynu użyłem lubczyku, a boczek surowy wędzony.
    Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Cieszy mnie bardzo, że danie smakowało; to dla mnie zawsze jest największa radość. Pozdrawiam! :)

      Usuń