Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

wtorek, 13 września 2016

Sałatka nicejska, obok sałatki cezar to moja ulubiona propozycja lunchowo-obiadowa. Oryginalna salade niçoise musi zawierać pomidory, ugotowane na półtwardo jajka, anchois, nicejskie oliwki, sos vinegrette i oczywiście tuńczyka. Najlepsza będzie oczywiście świeżo ugrillowana polędwica, jednak w sytuacjach kryzysowych można użyć również tego z puszki. Inne dodatki to już Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną na chrupko oraz kapary i trochę ziół. Sałatkę nicejską możemy podać z bagietką lub pieczonymi pikantnymi ziemniakami, na które przepis również podaję. Mam nadzieję, że mój przepis, chociaż na chwilę przeniesie Was nad lazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje

Sałatka:
  • 400 g polędwicy z tuńczyka
  • 100 g zielonej fasolki
  • 2 jajka
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • garść czarnych oliwek
  • 4 filety anchois
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, otarty
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Pieczone ziemniaki:
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól morska
  • 1 łyżka oleju

*

PRZYGOTOWANIE

Sos

Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ósemki, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj w misce. Ułóż na blasze i piecz do miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut).

Sałatka

Jajka ugotuj na półtwardo. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach.

Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż na sałacie i całość polej dressingiem oraz posyp natką pietruszki i bazylią.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Rewelacyjna sałatka! :) Bardzo mi się podoba, że z "prawdziwym" tuńczykiem, a nie zapuszkowanym! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo taka jest najlepsza! ;) Zapuszkowanego zostawiam na czarną godzinę :D

      Usuń
  2. Z tak przyrządzonym tuńczykiem to zupełnie inna jakość i smak tej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Z puszkowanym w sytuacjach kryzysowych też ujdzie, ale nie ma to jak świeża ryba :)

      Usuń
  3. Tuńczyka jadłam pierwszy raz w Barcelonie(minął kawał czasu), podany był na wpół ugrillowany, w środku paseczek surowy, do niego salsa z pomidorów, awokado, świeżej kolendry i limonki i ... raz w miesiącu tuńczyk musi być od tamtej pory (albo nie musi kiedy ceny sięgają zenitu;)) Twój także pyszny dla oka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach! Jak idealnie to brzmi! Muszę przygotować takiego tuńczyka <3

      Usuń