Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym

wtorek, 6 września 2016

Już są! Długo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :)



*

SKŁADNIKI

na foremkę o średnicy 20 cm

Spód:
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • ¾ szklanki daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • 6 dojrzałych fig
  • 400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego*
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • syrop klonowy
*

PRZYGOTOWANIE

Spód

Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem, wiórkami i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na kwadrans.

Podanie

Słonecznik podpraż na suchej patelni i wystudź. Figi umyj, odetnij im ogonki i poprzekrawaj na połówki lub ćwiartki. Przed samym podaniem na schłodzony spód wyłóż jogurt naturalny, ułóż figi, posyp słonecznikiem i polej syropem klonowym.

*Jogurt powinien być bardzo gęsty. Warto wybrać prawdziwy jogurt grecki lub bałkański. Świetnie tutaj pasuje również gęsty jogurt z mleka koziego.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. To prawda już się pojawiły, ten czas trzeba koniecznie wykorzystać, a Twoja tarta jest doskonałą do tego okazją. Pyszna i piękna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! :) Myślę, że taka forma celebracji figowego sezonu jest jak znalazł ;)

      Usuń
  2. Tarta prezentuję się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasze kochane figi :D Jemy je niemal codziennie na drugie śniadanie :D A tarta wyborna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta przecudnej urody! Te słoneczne figi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycająca! Podkradam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba się na nią skuszę w weekend <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i niezbyt skomplikowane ciasto do wypróbowania przeze mnie w najbliższym czasie :) Łukasz te smaki są dla siebie stworzone: jogurt, figi, syrop klonowy, daktyle lepiej być nie może. Ciasto o wysokiej wartości odżywczej, bardzo cenne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewelina, cieszę się, że mój przepis przypadł Tobie do gustu i gorąco zachęcam do jego wypróbowania. I masz rację - takie ciacho to samo zdrowie ;)

      Usuń