Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami

piątek, 9 grudnia 2016

Święta kojarzą mi się przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt równie kosmiczny, jak dla niej topinambur czy małże. Jednak niejako przez redakcję magazynu Kocioł zostałem przymuszony stworzyć danie z kapustą, bo to sztandarowy temat naszego zimowego numeru. Długo głowiąc się nad tym, co przygotować jakoś przyszła mi na myśl tarta (w końcu w ich przygotowywaniu jestem specjalistą!). Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;)


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 30 cm

Kruche ciasto bezglutenowe:
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 całe jajko
  • 120 g masła


Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, czarny pieprz do smaku

*

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto bezglutenowe

Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.

Farsz z kapusty kiszonej

Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, wystudź i odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze smaku śliwek. Możesz dolać w trakcie kilka łyżek pozostałego kwasu. Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz ponownie zapiec, ale nie jest to konieczne. Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu.

*



*

Ten jak i wiele innych kapuścianych inspiracji znajdziecie
w najnowszym numerze magazynu KOCIOŁ.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. Bigos na kruchym cieście - jadłabym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zrobiłam podobną, zamiast śliwek były grzyby:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałem nad grzybami, ale akurat, gdy ją piekłem nie mogłem dorwać żadnych sensownych, więc koniec końców jest ze śliwkami 😅

      Usuń
  3. Fajna propozycja na święta! Nada się zamiast kapuchy z grochem :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna tarta, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas na wigilię też bywa tarta z kapustą. W tym roku wykorzystam do niej Twoje bezglutenowe ciasto. Bardzo mi się ten przepis podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo ciacho z tego przepisu wychodzi naprawdę super 😎

      Usuń
    2. Udało się dzięki za przepis. Było super i smakowało wszystkim :)

      Usuń
    3. Przeogromnie się cieszę! 😁

      Usuń