

SKŁADNIKI
- 750 g tłustego twarogu
- 250 ml ajerkoniaku (dobrej jakości, najlepiej domowego z tego przepisu)
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g suszonych śliwek (+ garść do dekoracji)
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g)
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg pokrój na mniejsze cząstki i umieść w malakserze lub kielichu blendera. Wlej ajerkoniak i ekstrakt waniliowy, wbij jajka, wsyp cukier oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Masę zmiksuj na gładko, aż znikną grudki. Śliwki oraz jedną tabliczkę czekolady posiekaj i dodaj do masy serowej.
- Formę o średnicy 20-23 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wlej gotową masę na sernik. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Gotowy sernik odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie oddziel od brzegów formy, zdejmij papier i ułóż na talerzu lub paterze.
- W kąpieli wodnej rozpuść pozostałą czekoladę i polej nią wierzch sernika. Udekoruj go pozostałymi suszonymi śliwkami. Odstaw w chłodne miejsce, aby czekolada stężała.



7 komentarzy
no to pieczemy Panie Łukaszu :)) też uwielbiam serniki !
Ekstra! Czekam na pyszny efekt! <3
Koniecznie na swieta wyprubuje te pyszne przepisy 😊😊
Mam nadzieję, że pomogą one sprawić, że Święta będą jeszcze smaczniejsze 🙂
Czy można zrobić wykorzystując ser z wiaderka dziękuję za odpowiedź
Tak, jak najbardziej. 🙂 Ja akurat chciałem uzyskać tutaj ciężką twarogową strukturę, a z serem z wiaderka sernik będzie bardziej kremowy. Tylko polecam zwrócić uwagę na skład, żeby to było po prostu mielony ser w 100%, bo te wiaderkowe często są „oszukane”.
Czy można zrobić wykorzystując ser z wiaderka?