Galette z persymoną i burakiem

czwartek, 12 stycznia 2017

Ta tarta chodziła za mną już od prawie roku. Kiedyś na Instagramie mignęło mi zdjęcie galette z persymoną i burakiem, a gdy już się zdecydowałem ją upiec, okazało się, że sezon na kaki dawno minął. Było mi bardzo przykro, bo wiedziałem, że to z pewnością musi być zgrany duet. No ale nic, cierpliwie poczekałem te kilka miesięcy i gdy nagle ujrzałem persymonę w promocji w sklepie dwójki braci, lampka w mojej głowie się zapaliła! W końcu będę mógł ją upiec! I powiem Wam, że warto było czekać, bo ta słodko-wytrawna tarta jest wspaniała. Dla przełamania smaku dorzuciłem trochę koziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Jednak pośpiech w kuchni nie popłaca! ;)


*

SKŁADNIKI


Kruche ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej (można użyć również innej)
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 50 ml zimnej wody
Nadzienie:

  • 2 persymony (kaki)
  • 3 buraki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kawałeczek koziego twarogu

*

PRZYGOTOWANIE


Mąkę wymieszaj z solą, wbij 1 żółtko, dodaj posiekane masło i zacznij zagniatać ciasto. Z czasem zacznij dolewać powoli wodę. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie kaki i buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto wyjmij, ułóż na papierze do pieczenia i rozwałkuj na duży okrąg. Na cieście ułóż na przemian plastry kaki i buraka, zostawiając ok. 5 cm margines. Górę posyp listkami tymianku i pokruszonym kozim serem. Następnie brzeg ciasta zawiń do środka, formując tartę i posmaruj je żółtkiem. Galette wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią, a buraki zmiękną. Podawaj po lekkim przestudzeniu.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Wygląda świetnie, tak rustykalnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taki efekt mi właśnie chodziło, więc się cieszę ☺

      Usuń
  2. Pyszne połączenie smaków! Ser kozi na pewno świetnie dopełnia całość :) I wcale nie jest "niezgrabna" - świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, trochę jest. Nie jest to najładniejsza tarta, jaką upiekłem 😂

      Usuń
  3. Co jak co ale kaki z burakiem jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie! Ale wiecie co? To zaskakująco zgrany duet 😁

      Usuń