Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną

środa, 12 kwietnia 2017

Biała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;)


*

SKŁADNIKI

dla 8 osób

  • 8 białych kiełbas
  • 2 cebule (u mnie 1 biała i 1 czerwona)
  • 2 jabłka
  • 3 liski laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml cydru lub białego wina
  • 1 łyżeczka klarowanego masła

*

PRZYGOTOWANIE


Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smaż kilka minut, a później dodaj pokrojone w plasterki jabłka (razem ze skórą) oraz żurawinę. Smaż wszystko przez kolejne 5-10 minut. Następnie białą kiełbasę przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj usmażone jabłka i całość polej cydrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez kwadrans.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Doskonały przepis na kreatywne podanie białej kiełbasy - wprost stworzony na Wielkanoc! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Piotrze, bardzo jest mi miło, że tak myślisz :)

      Usuń
  2. Raz w roku jemy mięsko i jest to właśnie kawałek białej kiełbasy na Wielkanoc :D W takiej wersji zjadłybyśmy na pewno więcej niż tylko kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Można pominąć te goździki, bądź zastąpić jakoś ? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz, to możesz śmiało pominąć ;)

      Usuń