Grillowany arbuz z jogurtem greckim, orzeszkami piniowymi i miodem

piątek, 4 sierpnia 2017

Panie i Panowie, otóż arbuza da się grillować! Niektórzy tkwią w błędzie, myśląc, że „wody” się przecież nie grilluje, ale arbuz daje sobie na grillu świetnie radę! Jeśli jeszcze o tym nie wiedzieliście, to pragnę Was o tym poinformować, kiedy trwa sezon na najsłodsze arbuzy. Sprawa jest bardzo prosta: bierzemy arbuza, kroimy w kostkę lub plastry, smarujemy oliwą i oprószamy odrobiną soli (potęguje to jego słodycz); można się również pokusić o płatki chili. Następnie grillujemy, aż arbuz nabierze intensywnie czerwonej barwy i się zarumieni, a następnie się zajadamy w najlepsze. Taki arbuz może być samodzielnym deserem, dodatkiem do jogurtu, jak w tym przepisie, czy w opcji wytrawnej jednym ze składników szaszłyków lub sałatek. Gorąco polecam zabrać kawałek arbuza na grilla i się przekonać, jak wyśmienicie smakuje! A ja tymczasem idę wcinać kolejną swoją porcję z greckim jogurtem, miodem i orzeszkami piniowymi!


*

SKŁADNIKI

na 6 porcji

  • ok. 500 g kawałek arbuza
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • odrobina soli morskiej
*

PRZYGOTOWANIE


Arbuza obierz ze skóry, pokrój w trójkątne kawałki, posmaruj oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli i nabij na patyczki do szaszłyków, a następnie grilluj z obu stron, aż stanie się mocno czerwony i lekko się przypiecze (ja lubię, gdy powstają na nim już czarne pasy). Arbuza możesz grillować zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na elektrycznym, czy patelni.

Do szklanek nałóż jogurt grecki. Polej miodem i wsyp po kilka orzeszków. Następnie połóż po kawałku grillowanego arbuza.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. jak zwykle rozkosz dla oczu i brzucha na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowałyśmy różne owoce ale arbuza w taki sposób jeszcze nie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. przekonałeś mnie! :D super sprawa, najbardziej z grilla lubię ananasa, ale chyba czas spróbować arbuza :)

    OdpowiedzUsuń