Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek

wtorek, 8 sierpnia 2017

Przed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana przygotowana na mleku kokosowym i migdałowym oraz ekspresowa konfitura z borówek i nasion chia. Jest boski, mówię Wam! Ciacho oczywiście jest wolne od nabiału, glutenu i cukru, więc możemy zajadać się nim bez wyrzutów sumienia, ale myślę, że tutaj ta wymówka nie będzie Wam potrzebna. Ten sernik to kolejny dowód na to, że kasza jaglana jest niesamowita, bo można z niej wyczarować naprawdę przepyszne słodkości.


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 20 cm


Masa jaglana:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu


Spód:
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • ¾ szklanki daktyli
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Mus z borówek:
  • 300 g borówek lub jagód + garść do dekoracji
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

*

PRZYGOTOWANIE

Spód

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe zmiksuj na purée wraz z olejem kokosowym. Połącz z amarantusem i zagnieć. Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania masy jaglanej.

Masa jaglana

Kaszę jaglaną przepłucz, przesyp do rondla i zalej mlekiem. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z uprzednio wybranymi ziarenkami. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut, aż będzie miękka. Odstaw pod przykryciem na kwadrans, a następnie przesyp do malaksera (pamiętaj, aby kasza jaglana była nadal bardzo ciepła). Wlej olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol. Zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie przełóż na spód i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje.

Mus z borówek

Borówki (u mnie wymieszane z jagodami dla mocniejszego koloru) zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 15-20 minut. Odstaw do przestudzenia, a gotowy mus wyłóż na górę sernika, wyrównaj, ozdób całymi borówkami i wstaw na godzinę do lodówki, aż mus całkowicie zastygnie.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, ten kolor jest obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale obłęd! Do zrobienia na moje urodziny :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie idealny na taką okazję 😉

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, koniecznie musze wyprobowac! I jak zwykle pieknie wyglada w Twoim wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, Łukaszu!
    Czy mogę zastąpić chia żelatyną? szkoda mi kupować ziarenek (które są drogie), których i tak nie używam na codzień. Jesli tak, to jakie byłoby 'dawkowanie' i dalsze postępowanie? nie jestem zbytnio obyta w cukiernictwie :)
    pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Gabson!
      Tak, bez problemu. ;) Dodaj po prostu do zmiksowanych owoców 2 łyżeczki żelatyny. Najpierw namocz ją w 2 łyżkach zimnej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę, a następnie wlej 4 łyżki wrzątku i ją w nim rozprowadź (w tym samym momencie możesz również rozpuścić ksylitol lub erytrytol). Rozpuszczoną żelatynę po prostu dodaj do musu, wymieszaj i polej nim ciasto. Nie ma problemu! Zawsze służę pomocą. ;)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Łukasz

      Usuń