Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

niedziela, 19 listopada 2017

Gdy budzisz się głodny jak wilk albo wiesz, że czeka na Ciebie dłuuugi aktywny dzień pełen wyzwań, nie ma nic lepszego, jak solidne angielskie śniadanie, które może wystarczyć nawet do kolacji; lub do drugiego śniadanie koło południa, jak w moim przypadku. ;) Ja zajadam się nim niekiedy kilka razy w tygodniu, zwykle pomijając fasolkę (ze względu na węglowodany i to, że jednak jej ugotowanie zajmuje przynajmniej kwadrans). I wiem, że to monotematyczne, ale nawet idąc na śniadanie na mieście, zwykle decyduję się właśnie na English breakfast. Po prostu uważam, że nie ma lepszego sposobu na to, aby zacząć dzień pełen wyzwań. Oryginalne full English breakfast musi się składać z jajek sadzonych (lub jajecznicy), plastrów bekonu, parówek lub kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów, pieczarek, black pudding (kaszanki) i niekiedy hash browns (placków ziemniaczanych). Dwie ostanie pozycje mnie niespecjalnie kuszą, więc celowo je pominąłem. Często podaje się do niego również chleb tostowy, ale umówmy się, że to zbyt zdrowa opcja nie jest. Tak więc, jeśli lubisz białkowo-tłuszczowy zastrzyk energii z rana, to angielskie śniadanie to opcja zdecydowanie dla Ciebie! Ja swoją porcję właśnie spałaszowałem, więc lecę biegać! Smacznego! :)


*

SKŁADNIKI

dla 4 osób

Fasolka w pomidorach:
  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 biała cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki majeranku lub estragonu
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz
Angielskie śniadanie:
  • 8 jajek
  • 12 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 8 frankfurterek lub innych ulubionych kiełbasek
  • 4 pomidory
  • 200 g małych pieczarek
  • masło klarowane do smażenia (w razie potrzeby)
  • sól, pieprz
  • ketchup i musztarda (opcjonalnie)

*

PRZYGOTOWANIE

Fasolka w pomidorach

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż aż stanie się złota. Wsyp kolejno odcedzoną fasolkę i pomidory w kawałkach. Gotuj kilka minut, a następnie przypraw całość majerankiem, solą oraz pieprzem.

Angielskie śniadanie

Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni. Następnie na pozostałym tłuszczu usmaż jajka, pieczarki, frankfurterki i przekrojone na pół pomidory (te ostatnie możesz również zapiec w piekarniku). W razie potrzeby dodaj odrobinę klarowanego masła. Pieczarki, jajka i pomidory możesz przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Podawaj na talerzu razem z fasolką w pomidorach.

Dobra rada: na patelni po smażeniu boczku możesz ułożyć wszystkie pozostałe składniki i przyrządzić je razem.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. no to jutro poproszę takie śniadanie, by poczuć się jak królowa... angielska:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jak tak się zastanawiam, to wiem, skąd ona ma siłę do rządzenia przez tyyyleee lat - jada pożywne śniadania! Tajemnica rozwiązana! :D

      Usuń
  2. I to się azywa konkretne i pożywne śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie nasze smaki :) Zdecydowanie bardziej w naszych klimatach jest to wcześniejsze ciasto z gruszkami :D Nawet na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja za to za słodkimi śniadaniami nie przepadam. Chyba, że to owsianka z owocami. Ale każdy ma oczywiście swoje smaki :)

      Usuń