Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie

czwartek, 22 lutego 2018

Gulab jamun to rozkosznie słodkie indyjskie pączki, pachnące kardamonem i wodą różaną. W Indiach przygotowywane tradycyjnie z masy mlecznej khoya z odparowanego mleka, którą gotuje się kilka godzin. Jednak w naszych warunkach z powodzeniem mogą być zrobione z mleka w proszku i właśnie na taką wersję dostałem przepis od Henry'ego Largo, który podzielił się ze mną swoją recepturą. Sama nazwa pączków nawiązuje do owocu jamun (po polsku czapetka kuminowa) o podobnym do pączków kształcie i perskich słów gol i āb, oznaczających kwiatową wodę, tutaj różaną, która jest dodawana do syropu. Pączki są znane jednak nie tylko w Indiach, ale także w Pakistanie, Nepalu i krajach arabskich. Mimo że Tłusty Czwartek już za nami, to polecam nie czekać do przyszłego roku. Ja nie byłem w stanie! Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, to gulab jamun są zdecydowanie dla Was.
PS. Przypominam o ANKIECIE. ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 36 pączków gulab jamun

Pączki gulab jamun:
  • 240 g mleka w proszku (3 szklanki)
  • 120 g mąki (9 łyżek)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka



Syrop*:
  • 1,5 l wody
  • 750 g cukru
  • 50 ml wody różanej
  • 2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • garść pistacji

*

PRZYGOTOWANIE


Pączki gulab jamun

Mleko w proszku, mąkę oraz sodę wymieszaj ze sobą. Wlej mleko, ocet oraz rozpuszczone masło. Składniki połącz ze sobą i odstaw na 30 minut. Masa początkowo będzie klejąca i rzadka, ale z czasem zgęstnieje.

Następnie zwilżonymi olejem rękoma uformuj kuliste pączki o średnicy 2-3 cm. Gulab jamun smaż przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na oleju podgrzanym do temperatury 130°C. Gdy będą złoto-brązowe odsącz je na papierowym ręczniku i odstaw do wystudzenia.

Syrop

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsyp kardamon i wlej wodę różaną. Gotuj jeszcze krótką chwilę. Pączki gulab jamun zalej przygotowanym syropem i odstaw na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. (W oryginale używa się gorącego syropu, jednak ja dodałem do letniego i też było w porządku). Przed podaniem posyp je siekanymi pistacjami.

*Do syropu możesz również wykorzystać wodę z kwiatów pomarańczy, czy sok pomarańczowy.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować bo wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz takie słodkości to koniecznie 😉

      Usuń
  2. Kojarzą mi się z ukochanymi indyjskimi filmami. Uwielbiam dodatek wody różanej we wszelkich słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń