Co roku głowię się nad wyjątkowym tortem dla Was i co roku chcę, aby kolejny był lepszy niż poprzedni. W końcu urodziny, to ważny dzień w roku! Tym razem, na te 4., wyczarowałem ciasto z najlepszym kremem pod słońcem — z masła orzechowego z grzesznymi babeczkami Reese’s, które są moim cheatem number one. Warstwy mięciutkiego czekoladowego ciacha na maślance nasączonego whiskey, skrywają w sobie słodko-słony krem, a całość została jeszcze ukoronowana czekoladą i popcornem. Czyż to nie brzmi wspaniale? Według mnie to jeden z lepszych tortów, jakie zrobiłem! Zanim jednak przystąpicie do jego pieczenia, zapraszam was do lektury mojego podsumowania 4 lat blogowania. 😉

SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 250 ml maślanki
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem z masła orzechowego:
- 100 g masła
- 200 g mascarpone
- 400 g masła orzechowego 100 %
- 100 g cukru pudru
- duża szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
- 150 g mlecznej czekolady
- duża paczka (226 g) mini babeczek Reese's
- garść popcornu
- 150 ml whiskey lub bourbonu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Czekoladę posiekaj i wrzuć do rondelka wraz z masłem, cukrem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia. Do letniej masy wbij jajka i rozprowadź je za pomocą trzepaczki.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wlej czekoladową mieszankę oraz maślankę i połącz wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 18-21 cm pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-60 minut do suchego patyczka. Kolejno wyjmij, wystudź i przekrój na 3 blaty.
Krem z masła orzechowego
- Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj masło orzechowe i mascarpone. Całość miksuj, aż powstanie gładka masa. Posól delikatnie do smaku.
- Blaty tortu nasącz whiskey i posmaruj orzechowym kremem. Pomiędzy każdą warstę nałóż po garści drobno posiekanych czekoladek Reese's. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i wyrównaj. Kilka łyżek kremu pozostaw do dekoracji. Tort wstaw do lodówki na 2-3 h.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią wierzch tortu. Udekoruj pozostałym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Na torcie ułóż również czekoladki Reese's i popcorn. Możesz wykorzystać także orzeszki ziemne.
35 Comments
Są urodziny jest i tort-mniam:)
No ba! Bez tortu to się nie obędzie! 😀
Gratulacje, tez życzyłabym sobie takiego tortu na Urodziny bloga, super!
Pozostaje tylko go upiec 😉 Bo któż może nam zrobić lepszy tort, jak nie my sami, haha ;D