Tort Reese's z masłem orzechowym na 4. urodziny bloga

niedziela, 18 lutego 2018

Co roku głowię się nad wyjątkowym tortem dla Was i co roku chcę, aby kolejny był lepszy niż poprzedni. W końcu urodziny, to ważny dzień w roku! Tym razem, na te 4., wyczarowałem ciasto z najlepszym kremem pod słońcem — z masła orzechowego z grzesznymi babeczkami Reese's, które są moim cheatem number one. Warstwy mięciutkiego czekoladowego ciacha na maślance nasączonego whiskey, skrywają w sobie słodko-słony krem, a całość została jeszcze ukoronowana czekoladą i popcornem. Czyż to nie brzmi wspaniale? Według mnie to jeden z lepszych tortów, jakie zrobiłem! Zanim jednak przystąpicie do jego pieczenia, zapraszam was do lektury mojego podsumowania 4 lat blogowania i bardzo mocno zachęcam do wypełnienia ANKIETY. Wam to zajmie góra 5-10 minut, a mi pozwoli tworzyć lepsze treści i dostosować nową odsłonę bloga do Waszych potrzeb. To jak, mogę na Was liczyć? ;)


*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 18-21 cm

Ciasto czekoladowe:
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem z masła orzechowego:
  • 100 g masła
  • 200 g mascarpone
  • 400 g masła orzechowego 100 %
  • 100 g cukru pudru
  • duża szczypta soli morskiej

Dodatkowo:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • duża paczka (226 g) mini babeczek Reese's
  • garść popcornu
  • 150 ml whiskey lub bourbonu

*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto czekoladowe

Czekoladę posiekaj i wrzuć do rondelka wraz z masłem, cukrem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia. Do letniej masy wbij jajka i rozprowadź je za pomocą trzepaczki.

Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wlej czekoladową mieszankę oraz maślankę i połącz wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-60 minut do suchego patyczka. Kolejno wyjmij, wystudź i przekrój na 3 blaty.

Krem z masła orzechowego

Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj masło orzechowe i mascarpone. Całość miksuj, aż powstanie gładka masa. Posól delikatnie do smaku.

Blaty tortu nasącz whiskey i posmaruj orzechowym kremem. Pomiędzy każdą warstę nałóż po garści drobno posiekanych czekoladek Reese's. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i wyrównaj. Kilka łyżek kremu pozostaw do dekoracji. Tort wstaw do lodówki na 2-3 h.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią wierzch tortu. Udekoruj pozostałym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Na torcie ułóż również czekoladki Reese's i popcorn. Możesz wykorzystać także orzeszki ziemne.

*







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

31 komentarze

  1. Gratulacje, tez życzyłabym sobie takiego tortu na Urodziny bloga, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje tylko go upiec ;) Bo któż może nam zrobić lepszy tort, jak nie my sami, haha ;D

      Usuń
    2. Jeśli brałabym pod uwagę moje zdolności cukiernicze,to zdecydowanie wolałabym tort w Twoim wykonaniu:)

      Usuń
    3. Haha, to piękny komplement, dziękuję! 😁

      Usuń
    4. Ale więcej wiary w siebie! Też robisz mnóstwo smakowitych rzeczy 😉

      Usuń
  2. Łukaszu - życzę Ci, aby Twoja pasja i przygoda kulinarna ciągle się rozwijała i trwała. Abyś na tej niwie osiągnął więcej, niż Ci się w obecnej chwili wydaje, że możesz. Byś był nieustającym źródłem inspiracji dla Twoich czytelników... i nie tylko. Kolejnych wielu, wielu lat wspaniałego blogowania.
    Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci pięknie Danusiu za te przemiłe słowa! <3 <3 <3

      Usuń
  3. Normalnie aż polizałabym monitor :D Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny torcik. Łukaszu życzę ci wszystkiego najlepszego, więcej sukcesów i równie pysznych przepisów na blogu. Wielu lat blogowania 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci z całego serduch Marzeno ;)

      Usuń
  5. Piękny! Ten tort bardzo dobrze odzwierciedla Twoją pasję do gotowania. Życzę Ci kolejnych lat z ciekawymi pomysłami i przepisami oraz wielu nowych fanów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że jest w nim trochę całego mojego szaleństwa :D Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa!

      Usuń
  6. Bajeczny! <3 Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, idealny :-) Wielu lat blogowania życzę, pomysłów i wielu sukcesów :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję! Piękna rocznica! Życzę dalszych sukcesów i rozwijania pasji! Żałuję, że jakimś cudem dopiero teraz do Ciebie trafiłam! Lepiej późno niż wcale. Tort wygląda obłędnie, super dodatki, pycha! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! I mam nadzieję, że zostaniesz od teraz ze mną na dłużej 😉 Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Prawdziwy wypas! :D I te czekoladki i ten popcorn! Po prostu cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki to będzie dla mnie za duży, ale mam foremki mini to zrobię sobie taki w sam raz na raz (2-3 :P ) na weekend. Słodko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałem, że ten będzie za duży, a zdjęcia ledwo co przetrwał, tak szybko zniknął 😂

      Usuń
  11. Mega ! zabieram się do pieczenia ! jaki rozmiar formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swój upiekłem w wysokiej formie o średnicy 18 cm. Ale spokojnie można użyć 18-21 cm.

      Usuń
  12. Z pewnością jest mega pyszny! Mam tylko pytanie czy Można pominąć masło o zostać przy mascarpone i maśle orzechowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można spokojnie pominąć. Tylko krem wtedy będzie nieco rzadszy. Ten z masłem po schłodzeniu jest całkiem sztywny.

      Usuń