Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. 🙂

SKŁADNIKI
- 2 arkusze ciasta francuskiego na maśle (po 350-400 g każdy) lub ⅔ porcji ciasta francuskiego z tego przepisu
- 250 g żółtego sera, np. cheddara
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek i czarnuszka)
PRZYGOTOWANIE
- Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryj drugim arkuszem ciasta i ponownie posyp serem oraz przyprawami.
- Całość lekko przyciśnij by ser przykleił się do ciasta. Potnij na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek złap za oba końce i skręć w przeciwnych kierunkach, aby powstała sprężynka.
- Ułóż na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200ºC, aż staną się złote.
30 Comments
Już czujemy ten apetyczny serowy zapach 😀 Pewnie byłby to hit każdej imprezy, nie tylko sylwestrowej 🙂
O tak, pachną niesamowicie 😀
Świetna przystawka 🙂 Prosta w przygotowaniu i do piwa jak znalazł 🙂
Pewnie! Nic tylko chrupać 😀
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
Przepis już dodałem.
Piekłam takie daaawno temu:)muszę powtórzyć koniecznie:)