SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 100 ml ciepłej wody
Dodatki:
- 300 g borówek amerykańskich
- 300 g jeżyn
- 300 g malin
- 200 g czerwonych porzeczek
- 4 bezy
- kilka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek. Wrzuć je do dużej misy i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Do piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas miksując.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj w osobnym naczyniu, a następnie przesiej. Mąkę dodawaj stopniowo do piany, mieszając łyżką delikatnie w jedną stronę.
- Gotową masę umieść w tortownicy o średnicy 18-20 cm z położonym na spód papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz przez 30-40 minut do suchego patyczka. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt do wystygnięcia. Ciasto delikatnie oddziel nożem od formy za pomocą noża, a następnie podziel na 4 blaty. (Więcej rad jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj).
Bita śmietana
- Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone.
Poncz
- W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Tort
- Ułóż pierwszy blat na paterze lub talerzyku. Nasącz go częścią ponczu, a następnie posmaruj jedną czwartą bitej śmietany. Równomiernie rozłóż wszystkie owoce i pokrusz nań kawałki bezy.
- Czynność powtórz z kolejnymi blatami. Wierzch tortu udekoruj dodatkowo listkami mięty.
22 komentarze
Jestem w depresji (jak każdy nauczyciel na koniec wakacji:) i taki tort by mnie z pewnością pocieszył:):):)
Och tak, zdecydowanie! Uważam, że uczniowie powinni przynosić takie ciasta na pocieszenie na początek roku, zamiast kwiatów na jego zakończenie, haha ;D
Nie chcę się jeszcze żegnać z latem. Ale kawałek tego tortu zjadłabym z przyjemnością :-).
Myślę, że jeszcze trochę będzie nam danie się nam nim cieszyć, ale warto chociaż zawczasu pożegnać się z letnimi owocami 😉
Tak bardzo by się chciało móc jeść taki tort przez cały rok a nie tylko w sezonie 😛
Ale czy wtedy tak samo zawsze dobrze by smakował? Myślę, że sezonowość to duży plus. Dzięki temu zawsze z wytęsknieniem czekamy na wysyp owoców, a tak, by nam się one po prostu znudziły. 🙂
Po prostu cudowny 🙂
Dziękuję 🙂
Cudny tort, lato zostanie nim pożegnane po królewsku:)
Och tak, to niski ukłon w jego stronę, żeby za rok równie mocno nas cieszyło 🙂
Tort wygląda wspaniale! Idealne pożegnanie lata:D
Ślicznie dziękuję 😉
To rzeczywiście pożegnanie lata – wszystko co dobre, sezonowe, znalazło się w tym torcie 🙂
Taki też był mój cel. Zamknąć w tym torcie całe lato i zachować do przyszłego roku, przynajmniej na zdjęciach 😉
Przepiękny wypiek 🙂 bardzo dopracowany, do tego zdjęcia są również cudowne. Ale trochę przeraziła mnie nazwa… eh… lato się już kończy. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Bardzo jest mi miło. Może jeszcze się nie kończy, ale niestety już bliżej niż dalej, więc warto korzystać z tych ostatnich promieni słońca 😉
Cudne pożegnanie lata, słoneczne, pyszne i pełne kolorów 🙂
W końcu nasze piękne lato chyba zasłużyło sobie na takie pożegnanie, co nie? 😉
Takie pożegnanie to ja rozumiem!
Haha, jak szaleć z imprezą pożegnalną, to na całego! 😀
Ależ bogactwo Takie pożegnania to ja rozumiem, jak już to na 200%
Tegoroczne lato zasłużyło sobie, aby się z nim pożegnać na bogato 😉