SKŁADNIKI
Pak choi i marynowane tofu:
- 2 kapusty pak choi
- 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego)
- 1 mała papryczka chili
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kłącza imbiru
- 50 ml sosu sojowego
- olej kokosowy do smażenia
- garść orzechów arachidowych
Sos kabayaki:
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml wina mirin
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kłącza imbiru
PRZYGOTOWANIE
Marynowane tofu
- Papryczkę chili posiekaj, czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tartce. Połącz z sosem sojowym, miodem i sokiem z limonki. Tofu pokrój w kostkę i połącz z marynatą. Odstaw na kwadrans.
Sos kabayaki
- Imbir i czosnek obierz, pokrój na kilka kawałków i wrzuć do rondla. Wlej sos sojowy, wino mirin i wsyp cukier.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos się redukuje i stanie się gęsty niczym karmel. Wyjmij imbir oraz czosnek.
Podanie
- Tofu podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Kapustę pak choi umyj, odkrój głąb, a następnie blanszuj lub gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z usmażonym tofu.
- Następnie polej sosem kabayaki i posyp orzechami arachidowymi (możesz je dodatkowo podprażyć).
4 komentarze
Nigdy tej kapusty nie próbowałyśmy ale będziemy się za nią rozglądać 🙂
Polecam wypróbować, póki sezon na nią jeszcze trwa ?
bardzo apetycznie! częstuję się 🙂
Ależ proszę bardzo! ?