
SKŁADNIKI
- 1 duży kurczak lub ulubione jego części
- 1 kiść czerwonych winogron
- 1 kiść białych winogron
- 0,5 kg małych ziemniaków
- 3 marchewki
- 4 cebule
- 2 główki czosnku
- 1 pęczek rozmarynu
- 1 natka pietruszki
- 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina
- 200 ml rosołu lub bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta płatków chili
- masło klarowane
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę, płatki chili, pieprz i sól (niecałą łyżeczkę) ze sobą. Następnie natrzyj nią kurczaka, pamiętając, aby część wetrzeć pod skórę. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą (nie obieraj), marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze części, np. na ćwiartki. Ząbki z jednej główki czosnku oddziel. Drugą natnij w poprzek.
- Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Wrzuć 2 gałązki rozmarynu i kilka ząbków czosnku. Następnie połóż cząstki kurczaka skórą do dołu. Smaż aż się zarumienią na złoto-brązowo i odwróć na drugą stronę i ponownie podsmaż.
- Kurczaka przełóż na dużą blachę. Podlej tłuszczem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 20 minut, podlewając często tłuszczem.
- Następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem.
- Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie pieczenia podlewaj uzyskanym płynem.
- Na sam koniec posyp całość drobno posiekaną pietruszkę i voilà!
4 komentarze
Fantastyczne kolory, ależ mam ochotę na tego kurczaka:)
Dziękuję! I bardzo się cieszę, że wywołuje on takie "żądze" 😀
Przepyszne danie, obłędnie wygląda. Zrobiłem ostatnio i było warto. Soczyste aromatyczne mięso, pyszne miękkie warzywa i ziemniaki w mundurkach. Poezja. Żona mi się rozpłynęła przy tym obiedzie 😀
Uznanie dla food2.pl za przepis.
Nawet nie masz pojęcia Pawle, jak miło jest mi czytać te słowa! Zadowolona żona to największy dowód uznania! 😉 Dziękuję za komentarz i liczę, że to danie zagości u Was na stałe 🙂