Pudding kokosowy z tapioki z kaki i borówkami

sobota, 13 stycznia 2018

Za ten pudding można dać się pokroić! Serio! Mięciutkie kuleczki tapioki w kremowym mleku kokosowym z wanilią i kawałeczkami owoców. To zdecydowanie idealny deser o każdej porze roku.  W dodatku robi się go tak szybko! Latem można podać go na zimno z mnóstwem owoców, a zimą w rozgrzewającej wersji na ciepło. Do gotującego się mleka, można dorzucić laskę cynamonu i podać z pieczonym jabłkiem. Też będzie pycha!


*

SKŁADNIKI

na 4-5 porcji

  • 800 ml mleka kokosowego (2 puszki)
  • ¾ szklanki drobnej tapioki
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 kaki
  • 100 g borówek

*

PRZYGOTOWANIE


Mleko kokosowe przelej do garnka z nieprzywierającym dnem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z wybranymi ziarenkami. Wsyp erytrytol, sól oraz tapiokę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Pudding gotuj około 15-20 minut od momentu zagotowania, aż stanie się gęsty, a tapioka zmięknie.

Podawaj z pokrojnym w kostkę kaki i borówkami. Pudding smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze