
SKŁADNIKI
- kilka szparagów
- 3 jajka
- 30 g parmezanu
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka sosu chimichurri (z tego przepisu)
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez 3-5 minut, aż staną się al dente. Następnie odcedź je i natychmiast wrzuć do lodowatej wody, czekając, aż ostygną (pozwoli im to zachować intensywny zielony kolor).
- Jajka roztrzep wraz z solą, pieprzem i otartym parmezanem. Na patelni rozgrzej masło, wylej jajeczna masę i ułóż ugotowane szparagi. Smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną (patelnię możesz pod koniec przykryć pokrywką, będzie trochę szybciej).
- Gotową frittatę posmaruj sosem chimichurri i posyp płatkami migdałów (możesz je również wcześniej podprażyć na suchej patelni).