Tacos z krewetkami w tempurze

środa, 18 lipca 2018

W taki deszczowy dzień jak dzisiaj należy wspomóc się jakąś dobrą szamą! Myślę, że te słoneczne tacos sprawią, że odrobina meksykańskiego słońca pojawi się również w Waszej kuchni! W dodatku nie wymagają one zbyt wiele pracy, no może poza czyszczeniem i obieraniem krewetek, ale zawsze możecie kupić już przygotowane i tylko raz-dwa usmażyć je w tempurze. Jeśli szukacie pomysłu na proste i niecodzienne danie inspirowane kuchnią meksykańską, to nie mogliście lepiej trafić. ;)


*

SKŁADNIKI

na 8 tacos (dla 4 osób)

Tacos:
  • 8 muszelek do tacos
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 1 kolba świeżej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • mała natka kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 limonka
  • 200 g kwaśnej śmietany
Krewetki w tempurze:
  • 16 dużych krewetek, najlepiej surowych
  • 100 g mąki
  • ok. 100 ml lodowatej wody
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • duża szczypta soli
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia




*

PRZYGOTOWANIE

Krewetki w tempurze

Rozmnożone krewetki, obierz z pancerzy, zostawiając tylko ogon i dokładnie oczyść. Następnie wysusz je papierowym ręcznikiem. Do shakera wsyp mąkę, sól i ostrą paprykę. Wlej bardzo zimną wodę i mocno wstrząśnij, aż powstanie gładkie rzadkie ciasto. W rondlu rozgrzej olej do temperatury 180°C. Krewetki łap za ogony, zanurzaj w cieście i wrzucaj na olej. Smaż około 2-3 minuty do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Tacos

Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy (ze świeżej obierz ziarnka i podaj ją na surowo lub zblanszuj). Kolendrę i papryczkę chili grubo posiekaj. Awokado obierz i pokrój w paski. Muszelki do tacos napełnij kukurydzą, fasolą, kolendry, papryczką chili, awokado i krewetkami smażonymi w tempurze. Następnie skrop sokiem z limonki i dodaj po łyżce gęstej śmietany. Tacos możesz również podać z majonezem kolendrowym.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze