SKŁADNIKI
- 200 g suszonych fig
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 ml oleju kokosowego
Warstwa cytrynowo-tymiankowa:
- 500 g sera ricotta
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 niewoskowana cytryna
- 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki żelatyny (20 g)
Warstwa jagodowa:
- 500 g sera ricotta
- 200 g jagód
- 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
- 2 łyżeczki żelatyny (20 g)
Dodatkowo:
- 100 g borówek
- gałązki tymianku do dekoracji
- suszone chabry do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Figi namocz we wrzątku przez kwadrans. Następnie odcedź je i przełóż do kielicha blendera. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj, aż powstanie gładka miazga.
- Figi wymieszaj z amarantusem i wiórkami kokosowymi. Masę zagnieć rękoma, a następnie przełóż na blaszkę o wymiarach 22x32 cm pokrytą papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką, delikatnie ją dociskając. Wstaw do lodówki na kwadrans.
Warstwa cytrynowo-tymiankowa
- Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą.
- Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na schłodzony spód. Odstaw na 30 minut do stężenia i przygotuj warstwę jagodową.
Warstwa jagodowa
- Ser ricotta zmiksuj z jagodami za pomocą blendera. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie.
- Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na stężałą warstwę cytrynowo-tymiankową. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj borówkami, gdy leko stężeje.
- Następnie sernik zostaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posyp gałązkami tymianku i suszonymi płatkami chabrów.
4 komentarze
Świetnie to wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej 🙂
Trudno mi się jest z Tobą nie zgodzić ? Ale dziękuję ☺️
Uwielbiam Wasze przepisy, ale jak widzę borówkę amerykańską i przepis na sernik z jagodami to aż mnie… 😛
Cudowne, piękne leśne jagody w smaku nie przypominają tych amerykańskich – borówek 😉 A przepis i tak notuję, bo oczywiście, że go sprawdzę z borówką amerykańską 😀
Cześć Ola! Cieszę się, że lubisz moje przepisy (bloga tworzę tylko ja), ale zachęcam do uważnego przeczytania listy składników. 😉 W składzie są jagody i to właśnie one zostały wykorzystane do sernika. Borówka służy wyłącznie za dekorację, co jest wyraźnie nadmienione w przepisie. Znam smak jagód i wiem, że jagoda jest borówce nierówna. Leśne jagody górą, lecz nie prezentują się ładnie jako dekoracja 😉