2,3K
Jagody w wytrawnej odsłonie? Ależ proszę bardzo! Jagody i borówki nie tylko świetnie smakują w słodkich deserach, ale również doskonale komponują się z serami, szczególnie kozimi i owczymi (poza tym polecam je do niektórych ryb i mięs, ale o tym może innym razem). Dlatego postanowiłem wykorzystać je do boskich tostów z ciabatty. Odrobina octu balsamicznego, garść jagód, kilka plastrów koziego sera, świeży tymianek, ulubione pieczywo i hop na grilla! Nie musicie dziękować. 😉
SKŁADNIKI
- 2 ciabatty lub inne podłużne bułki
- 100 g koziego sera (najlepiej w plastrach)
- 100 g jagód
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Jagody wymieszaj z octem balsamicznym. Jeżeli korzystasz z mrożonych, rozmróź je na sitku, aby odciekł nadmiar wody.
- Ciabatty przetnij na pół i posmaruj od środka oliwą. Na spód połóż po plastrze koziego sera. Kolejno wyłóż jagody oraz posiekany tymianek. Przykryj kolejnym plastrem sera i drugą połówką pieczywa.
- Kanapki grilluj na mocno rozgrzanej patelni lub grillu elektrycznym z obu stron po 2-3 minuty, aż wierzch się zarumieni, a ser zacznie topić. Podawaj od razu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
8 komentarzy
Pysznie i niebanalnie je nadziałeś. Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Dziękuję bardzo i gorąco polecam, bo są przepyszne ?
Jesteśmy bardzo ciekawe smaku koziego sera z jagodami 🙂 Takiego połączenie nigdy nie próbowałyśmy 🙂
W takim razie koniecznie musicie to sprawdzić! 😀
Swietny pomysl. Takich tostow jeszcze nie jadlam.
Musisz spróbować 😉 Są naprawdę pyszne!
Hej!
Można te kanapki zrobić na zwykłej patelni?
bo grillowej nie mam, a grilla też nie planuje, a chciałabym spróbować je zrobić 🙂
Cześć Wiktoria! Pewnie, że można! 🙂 Nie będą miały wtedy tylko charakterystycznych pasków, ale poza tym wyjdą równie dobrze. 🙂