Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

poniedziałek, 24 września 2018

Ten przepis nasunął mi się podczas przygotowywania jednej z moich ulubionych buddha bowl. Boczniaki usmażone z sosem sojowym, imbirem oraz czosnkiem są jednak tak dobre, że mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje


  • 500 g boczniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta płatków chili
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru (lub 1 łyżeczka świeżo startego)
  • 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • kilka rzodkiwek
  • 1 łyżeczka sezamu


*

PRZYGOTOWANIE


Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu przełóż je na talerz. Posyp natką siekanej pietruszki, plasterkami rzodkiewek i sezamem.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze