Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą

czwartek, 4 października 2018

To najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z precelkami. Czy to nie brzmi obłędnie? Ja uważam, że to kwintesencja rozpusty! Przygotowując ten sernik, inspirowałem się moim ulubionym batonem Snickers i stworzyłem prawdziwą bombę kaloryczną! Jednakże wartą grzechu! No chyba, że nie lubicie orzeszków, ale w to nie wierzę! Sam sernik jest tak dobry, że powiedzenie, że to ostatni kawałek przyjdzie Wam z olbrzymią trudnością (żeby nie było, że nie ostrzegałem). ;)


*

SKŁADNIKI

na foremkę o wymiarach 12x26 cm


Sernik z masłem orzechowym:
  • 400 g tłustego twarogu
  • 100 g mascarpone
  • 100 g masła orzechowego 100 %
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krakersowy spód:
  • 150 g krakersów
  • 40 g masła
Solony karmel z orzechami:
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 200 g orzechów ziemnych (obranych, niesolonych)

Polewa czekoladowa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła
  • garść precelków

*

PRZYGOTOWANIE


Krakersowy spód

Krakersy zmiel na proszek za pomocą blednera i dodaj rozpuszczone masło . Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia.

Sernik z masłem orzechowym

Wszystkie składniki: twaróg, ser mascarpone, masło orzechowe, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj na gładko. Masę wylej na krakersowy spód. Sernik piecz przez 45-50 minut w 160°C do suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.

Solony karmel z orzechami

Do rondelka wsyp cukier, wrzuć masło i wlej śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Wlej ekstrakt waniliowy, dodaj sól morską i orzeszki. (Możesz również wykorzystać prażone i solone orzeszki. Wtedy pomiń dodatek soli do karmelu). Wymieszaj i natychmiast wylej na upieczony i wystudzony sernik. Wyrównaj szpatułką.

Polewa czekoladowa

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej i wylej ją na masę karmelową. Sernik wstaw do lodówki na 2-3 h aby polewa stężała. Gdy stanie się gęsta wierzch ozdób preclami.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Jak ja lubię ciasta z masłem orzechowym, a jak jest jeszcze do tego sól - to jużm ega wypas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co nie? Z masłem orzechowym wszystko smakuje od razu lepiej 😋

      Usuń
  2. Sernik z masłem orzechowym świetnie smakuje, a tu jeszcze karmel i orzeszki :) Żaden łasuch nie odmówi takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, że trudno się będzie jemu oprzeć 😈

      Usuń