SKŁADNIKI
Krakersowy spód:
- 150 g krakersów
- 40 g masła
Sernik z masłem orzechowym:
- 400 g tłustego twarogu
- 100 g mascarpone
- 100 g masła orzechowego 100 %
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Solony karmel z orzechami:
- 200 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 50 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 200 g orzechów ziemnych (obranych, niesolonych)
Polewa czekoladowa:
- 200 g mlecznej czekolady
- 30 g masła
- garść precelków
PRZYGOTOWANIE
Krakersowy spód
- Krakersy zmiel na proszek za pomocą blednera i dodaj rozpuszczone masło . Masą wyłóż spód formy o wymiarach 12x26 cm pokrytej papierem do pieczenia.
Sernik z masłem orzechowym
- Wszystkie składniki: twaróg, ser mascarpone, masło orzechowe, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj na gładko. Masę wylej na krakersowy spód.
- Sernik piecz przez 45-50 minut w 160°C do suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.
Solony karmel z orzechami
- Do rondelka wsyp cukier, wrzuć masło i wlej śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Wlej ekstrakt waniliowy, dodaj sól morską i orzeszki. (Możesz również wykorzystać prażone i solone orzeszki. Wtedy pomiń dodatek soli do karmelu). Wymieszaj i natychmiast wylej na upieczony i wystudzony sernik. Wyrównaj szpatułką.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej i wylej ją na masę karmelową. Sernik wstaw do lodówki na 2-3 h aby polewa stężała. Gdy stanie się gęsta wierzch ozdób preclami.
14 komentarzy
Jak ja lubię ciasta z masłem orzechowym, a jak jest jeszcze do tego sól – to jużm ega wypas 🙂
Co nie? Z masłem orzechowym wszystko smakuje od razu lepiej ?
To połączenie to prawdziwa miazga! 😀
Nie mogę się nie zgodzić! ?
Sernik z masłem orzechowym świetnie smakuje, a tu jeszcze karmel i orzeszki 🙂 Żaden łasuch nie odmówi takiego ciacha 😀
Też tak myślę, że trudno się będzie jemu oprzeć ?
Że też musiałam go zobaczyć o tej porze! Będzie mi się teraz śnił po nocach i pewnie rano, jak wstanę, poduszka będzie mokra 😉 😉 😉
Muszę zrobić! Koniecznie 🙂
Oglądanie blogów kulinarnych po nocach to chyba nie jest dobry pomysł. 🙈 Niemniej jednak jest mi bardzo miło, że sernik wywołał takie odczucia i liczę na to, że prędko go zrobisz 😁
Czy dobrze rozumiem, że nie chodzi o ser z wiaderka, tylko prawdziwy twaróg? 🙂
Dokładnie tak. Chociaż ser z wiaderka również się nadaje, ale akurat w tym serniku chciałem uzyskać charakterystyczną strukturę.
Próbuje dzisiaj. Narazie spód się studzi…a na wierzch na karmel planuje wyłożyć popcorn a potem tylko esy folersy z polewy;) zobaczymy jak wyjdzie❤️
Mam nadzieję, że wyjdzie on Tobie idealnie 🙂 Popcorn na wierzch to również świetny pomysł!
Cześć, zrobiłam ciasto, jest wyśmienite. Jednak wszystko się rozpada, każda warstwa. Macie pomysł dlaczego tak?
Cześć Magdalena! Przykro mi, że coś nie wyszło, ale naprawdę każda warstwa? Bo to aż niemożliwe. Krakersy faktycznie lubią się kruszyć i zauważyłem, że zależnie od producenta jedne bardziej, drugie mniej i trzeba mocno je docisnąć do spodu formy. Jeśli karmel się kruszy, to znaczy, że był za długo gotowany i za mocno odparowała woda, ale ten efekt przy podanych proporcjach powinien nastąpić pół godzinie podgrzewania na małym ogniu. Sama czekolada może się nie dać pokroić, jeśli sernik dzielimy na porcje od razu po wyjęciu z lodówki; u mnie na zdjęciach to widać, bo również się pospieszyłem, a najlepiej odczekać jakieś pół godziny w temperaturze pokojowej.