Clafoutis z jabłkami i cynamonem

wtorek, 6 listopada 2018

O tym, że clafoutis dobrym ciastem jest, mówiłem Wam już wcześniej podczas przepisu z czereśniami. Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy clafoutis można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu? Przecież to właśnie jabłkami możemy cieszyć się cały rok! A z dodatkiem cynamonu wyjątkowo dobrze smakują jesienią!


*

SKŁADNIKI

na clafoutis w formie o średnicy 30 cm

  • 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki masła + trochę do wysmarowania formy
  • 4 całe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
*

PRZYGOTOWANIE


Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij jajka i lekko roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki lub rózgi.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i powykrawaj gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka natnij do ¾ wysokości (najłatwiej to zrobić, kładąc owoc na głęboką łyżkę). Następnie przełóż je do salaterki i wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem).

Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze pokojowej. Obie wersje są pyszne.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze