SKŁADNIKI
Fasolowy nugat:
- 2 puszki białej fasoli (po ok. 400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 g suszonych daktyli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki agaru lub żelatyny
Karmel z daktyli:
- 200 g daktyli
- 50 ml oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 200 g orzechów ziemnych
- 200 g czekolady (polecam bez cukru)
PRZYGOTOWANIE
Fasolowy nugat
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans.
- Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do kielicha blendera. Mleko kokosowe zagotuj wraz z agarem w rondelku. Gotuj kilka minut, aż płyn zgęstnieje. (W przypadku użycia żelatyny: rozprowadź ją najpierw w 3 łyżeczkach zimnej wody, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia). Dodaj do reszty składników.
- Mleko kokosowe wlej do kielicha blendera. Dodaj ekstrakt waniliowy, odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładką masę. Foremkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm pokryj papierem do pieczenia. Wylej gotowy fasolowy nugat, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż lekko stężeje.
Karmel z daktyli
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Gdy będą już miękkie, wrzuć je do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym i zmiksuj na gładką masę. Daktylowy karmel na lekko stężały fasolowy nugat. Wierzch posyp orzechami ziemnymi i całość wyrównaj szpatułką.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej nią wierzch ciacha. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem wyjmij Snickersa na 30 minut. Następnie posłuż się nożem zanurzonym we wrzątku i pokrój go w paski, formując batonik. Gotowe Snickersy z daktyli i fasoli można przechowywać w lodówce do tygodnia.
- Snickersa z daktyli i fasoli możesz również najpierw pokroić, a potem polać czekoladą (potrzebne jej będzie ok 400 g), układając batoniki na kratce. Będzie wtedy bardziej realistyczny. 😉
9 komentarzy
ooooo takie ciasto ja bardzo poproszę kawałek do kawy
Częstuj się śmiało 😉
robiłam to ciasto i wyszło super, mam tylko pytanie co do czekolady bo wyszła mi skorupa.
Co mogę zrobić aby warstwa czekoladowa nie była taka twarda (rozpuściłam gorzką czekoladę )
Bardzo się cieszę, że ciasto Tobie posmakowało 🙂 Co do czekolady to najlepiej dodać oleju, który jest płynny w temperaturze pokojowej, np. rzepakowego. 1 łyżka na 100 g gorzkiej czekolady powinna sprawić, że warstwa będzie bardziej miękka.
Ile dokładnie gram tej fasoli i mleczka kosowego?
Są różne puszki
Duże puszki po ok. 400 g/ml. Dopisałem już informację.
Czy jest to bomba kaloryczna?
Czy jest to bomba kaloryczna? Nie widzę nigdzie informacji:(
Dla każdego bomba może być czymś innym, dlatego warto ocenić samemu. 🙂 Niemniej jednak na pewno ma mniej kalorii oraz cukru niż tradycyjny batonik.