Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

poniedziałek, 12 listopada 2018

Huevos rancheros to meksykański sposób na treściwe śniadanie z jajkami w roli głównej! Sadzone jajka, chrupiące plastry boczku, pasta z czarnej fasoli, salsa z pomidorów i awokado oraz świeżo posiekana kolendra, a to wszystko podane na kukurydzianej tortilli. Pycha! To śniadanie zdecydowanie daje energię na cały dzień! Zresztą spróbujcie sami, a gwarantuję, że heuvos rancheros staną się Waszym ulubionym sposobem na rozpoczęcie dnia! Nawet jeśli nie jesteście meksykańskimi ranczerami. ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje huevos rancheros

  • 2 kukurydziane tortille
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
  • kilka plastrów surowego boczku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz, sól
*

PRZYGOTOWANIE


Na suchej i rozgrzanej patelni ułóż plastry boczku i przysmaż je z obu stron, aż będą chrupiące. Następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Rozbij jajka i smaż je na wytopionym z boczku tłuszczu do momentu, aż białko się zetnie. 

Awokado obierz i pokrój w kostkę razem z pomidorami. Skrop sokiem z limonki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Fasolę delikatnie rozgnieć widelcem i również dopraw.

Tortillę podgrzej na patelni i przełóż na talerze. Posmaruj kolejno fasolą, ułóż jajka sadzone i wyłóż sałatkę z awokado i pomidorów oraz plastry boczku. Gotowe huevos rancheros posyp posiekaną kolendrą i podawaj od razu. Smacznego!

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze