Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

środa, 28 listopada 2018

Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. W sobotę wieczorem pomyślałem sobie, że na niedzielne śniadanie przygotuję owsiankę. Jednak nie dość, że nie miałem już płatków, to nawet niczego, co nadawałoby się w zamian, aż ujrzałem resztkę ziaren orkiszu i pomyślałem, czemu nie ugotować ich w zamian? Orkisz zalałem wodą na noc, a rano ugotowałem aromatyczną owsiankę z kardamonem, cynamonem oraz skórką cytrynową na mleku kokosowym. Wyszło pycha, więc postanowiłem podzielić się z Wami przepisem. ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje owsianki


  • 1 szklanka ziaren orkiszu
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta kardamonu
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 2 garści mini kiwi (lub innych owoców)
  • garść płatków migdałów

*

PRZYGOTOWANIE


Orkisz zalej zimną wodą i ostaw na noc. Rano odcedź z wody i przełóż ziarna do garnka. Wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę cytrynową, sól, cynamon i kardamon. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Na sam koniec dodaj miód i rozdziel owsiankę pomiędzy 2 miseczki. Podawaj z kawałkami kiwi i płatkami migdałów.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze