SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn)
- ½ łyżeczki chili w proszku
Nadzienie:
- 50 g masła
- 200 g sera żółtego (najlepiej Red Leicester lub Mimolette, ewentualnie Cheddar)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą.
- Mąkę wsyp do miski i połącz z solą oraz pozostałymi przyprawami. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło oraz dodaj żółtka.
- Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
Nadzienie
- Masło utrzyj z ziołami oraz z otartymi ząbkami czosnku. Ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm.
- Wierzch ciasta posmaruj masłem i posyp startym serem. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.
- Ślimaczki serowe układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).
4 komentarze
super przekąska i fajne wygląda
to musi bosko smakować 🙂
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam ^^
Pysznie wyglądają a jeszcze ciepłe muszą smakować obłędnie 🙂