Czy Wy też czujecie, że jesienno-zimowa aura nie odpuszcza? U mnie ta pogoda powoduje, że mam ochotę otulać się rozgrzewającym comfort foodem i deserami z cynamonem. Zanim jeszcze więc przywitamy wiosnę mam dla Was trochę jesienny deser — jogurt z pieczonym jabłkiem. Chociaż w sumie taki smakołyk możemy sobie przygotować o każdej porze roku. Jednak w tak chłodne dni, jak dziś zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia, otuli nas niczym ciepły wełniany sweterek. To, za co lubię ten deser, to fakt, że jest prosty, zdrowy, szybki w przygotowaniu i zazwyczaj wszystkie składniki do jego przygotowania mam pod ręką. Jogurt z pieczonym jabłkiem i cynamonem w zasadzie można przygotować w kilka chwil, co niezwykle cenię sobie w środku tygodnia. Jabłka do deseru zwykle piekę w piekarniku, ale jeśli chcecie przygotować sobie tylko jedną lub dwie porcje, to z powodzeniem możecie owoce uprażyć w garnku w kilka minut. Efekt będzie w zasadzie ten sam. Latem do deseru możecie dorzucić również kulkę lodów waniliowych. Wtedy to już będzie prawdziwa rozpusta!
SKŁADNIKI
- 800 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z rodzynkami, masłem oraz cynamonem i przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy będą już miękkie, lecz nadal chrupiące odstaw je do wystudzenia, a następnie wymieszaj z miodem.
- W 6 szklankach nałóż warstwowo jogurt i upieczone jabłka. Wstaw do lodówki lub podaj od razu.