Sernikobrownie to coś dla niezdecydowanych, którzy z jednej strony mają ochotę na wilgotne czekoladowe ciasto, a z drugiej na serniczek. Czemu więc nie upiec czegoś, co spełni obie zachcianki? 😉 Ten przepis powstał dość spontanicznie. Pewnej niedzieli ochota na ciasto była wielka, a sklepy pozamykane… Co robić? Przejrzałem szybko zawartość lodówki i kuchennych szafek i długo się nie zastanawiając, stwierdziłem, że sernikobrownie z malinami będzie strzałem w dziesiątkę! Ciasto robi się stosunkowo szybko i nie wymaga ono ani specjalistycznego sprzętu, ani specjalnych zdolności. 😉 Brownie wymieszałem za pomocą trzepaczki, a ser zmieliłem w malakserze i zmiksowałem z resztą składników. Możecie również użyć już zmielonego sera w wiaderku, aby jeszcze bardziej uprościć sobie sprawę. Tylko pamiętajcie, żeby wybrać ten bez żadnych zbędnych dodatków. Ja swoje sernikobrownie upiekłem bez dodatku cukru — zastąpiłem go erytrytolem, żeby można było się nim zajadać bez większych wyrzutów sumienia, ale ten wybór pozostawiam już Wam. Zamiast malin do sernika możecie dać oczywiście inne owoce: truskawki, wiśnie, brzoskwinie, porzeczki, czy cokolwiek innego, co akurat macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się również owoce z kompotu, które wypadałoby wykorzystać, zanim pojawią się świeże. Jeśli lubicie receptury na proste i niekłopotliwe ciasta, to ten przepis na sernikobrownie sprawdzi się znakomicie. PS. Zamiast spodu z brownie można upiec również blondi, zastępując gorzką czekoladę białą. Będzie świetnie komponowała się z malinami!
SKŁADNIKI
Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 90% kakao
- 200 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej (można użyć z powodzeniem ryżowej)
Sernik:
- 1 kg tłustego twarogu
- 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12-18%
- 5 jajek
- 200 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g malin (mrożonych lub świeżych)
PRZYGOTOWANIE
Brownie
- Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstaw do wystudzenia.
- Do masy wbij jajka i wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Kolejno dodaj cukier oraz mąkę i wszystko razem wymieszaj.
- Gotową masę na brownie wylej na dużą blachę o wymiarach 30 x 36 cm pokrytą papierem do pieczenia.
Sernik
- Twaróg pokrój w kostkę i wrzuć do robota kuchennego z przystawką z nożami. Dodaj jogurt lub śmietanę i wbij jajka. Masę miksuj, aż grudki sera przestaną być widoczne.
- Do masy serowej dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj ponownie.
- Masę serową wymieszaj za pomocą łyżki lub łopatki z malinami i wylej delikatnie na brownie.
- Sernikobrownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
- Gotowe sernikobrownie odstaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.
6 komentarzy
Mam pytanie, jeśli używamy zmielonego już twarogu to pozostałe składniki jak mąka ziemniaczana, jogurt i śmietana pozostają bez zmian ? Pozdrawiam 🙂
Tak, pozostałe składniki jak w przepisie 🙂
mozna użyć masy twarogowej z wiaderka?
Tak, można spokojnie 😉 Tylko spójrz proszę na skład – powinien być tam sam twaróg bez innych „polepszaczy”.
Dziękuję bardzo, zwrócę na to uwagę 🙂
Używając twarogu z wiaderka również mam dodać jogurt lub śmietaną jak w przepisie?
Pozdrawiam serdecznie!
Jeśli będzie to 100% twaróg to tak. Najlepiej dodaj najpierw połowę porcji i sprawdź konsystencję masy, bo te wiaderkowe twarogi mają różną zawartość wody. Powinna być nieco bardziej gęsta niż jogurt grecki. Ale nawet jak będzie za rzadka, to w najgorszym wypadku sernik chwilkę dłużej posiedzi w piekarniku. 😉