Sernik wiedeński to obok sernika krakowskiego moje ulubione odświętne ciasto. To, co go wyróżnia to brak kruchego spodu. Sernik wiedeński to przede wszystkim twaróg, masło, cukier oraz jajka. Dlatego tak dużo tutaj zależy od dobrego białego sera, który powinien być mokry i w żadnym wypadku kwaśny. Przed zakupem zawsze pytajcie sprzedawców, żeby dali Wam kawałek na spróbowanie, bo słabym produktem można zepsuć całe ciasto. Najczęściej używam twarogu półtłustego i mielę go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, aby sernik był delikatniejszy, lecz nie stracił charakterystycznej ziarnistej struktury. Wszelkie już zmielone sery w wiaderku odpadają, bo ciasto musi być ciężkie, twarogowe i zwarte. W moim domu tradycyjnie sernik wiedeński piecze się na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Nie może w nim zabraknąć rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą zawsze robię samemu. Oczywiście, jeśli nie lubicie tych dodatków, to można z nich zrezygnować, ale według mnie są one obowiązkowe. 😉
Piekąc sernik wiedeński, należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, piana z ubitych białek nie może być sztywna. Powinna być jedynie lekko ubita, aby napowietrzyć sernik. Sztywna piana spowoduje, że ciasto urośnie, a następnie spektakularnie opadnie. Druga ważna sprawa to studzenie sernika. Po upieczeniu powinien on zostać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, dzięki czemu gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że ciasto będzie niemalże równe jak stół. 😉
SKŁADNIKI
- 2 kg półtłustego twarogu*
- 12 jajek
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg zmiel dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na puch. Kolejno do masy zacznij powoli dodawać ser, cały czas miksując. (Najwygodniej jest to zrobić w robocie kuchennym).
- Do masy serowej dodaj kolejno roztopione i przestudzone masło, ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wsyp rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj.
- Białka delikatnie ubij (ma powstać piana, ale nie mogą być sztywne). Delikatnie połącz je z masą serową.
- Tortownicę o średnicy 30 cm wyłóż od spodu papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem lub wysyp kaszą manną albo bułką tartą. Wylej delikatnie masę serową.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1,5-2h do suchego patyczka.
- Upieczony sernik wiedeński wystudź w lekko uchylonym piekarniku, aby nie opadł.
UWAGI
*Czasami używam również tłustego twarogu. Wtedy redukuję ilość masła o połowę.
1 komentarz
Wszelkie serniki to moja słabość i aż wstyd przyznać, że nigdy nie próbowałem jeszcze takiego bez spodu 😮 Czas to nadrobić 😀