
SKŁADNIKI
- 4 duże niewoskowane pomarańcze o cienkiej skórce (najlepiej bio/eko)
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE
- Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a skórkę obierz. Dla bezpieczeństwa możesz je także umyć w wodzie z sodą i octem (to usuwa pestycydy).
- Odkrój białą część, a resztę skórki pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondla, wlej wrzątek i gotuj przez 5 minut. Następnie wodę odlej, a czynność powtórz raz jeszcze.
- Do przegotowanej skórki wlej 100 ml wody oraz cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje (około 45-60 minut). Odstaw do wystudzenia.
- Gotową skórkę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce (nawet do kilku miesięcy).
4 komentarze
Cudo, proste i mozna mieć dużo na zapas 🙂
Jak najbardziej. A w sezonie na pomarancze to rzecz niemalże obowiązkowa ?
Też tak robię,a żeby skórka w słoiczkach się nie scukrzyła dodaję pod koniec gotowania sok z cytryny. Piękne zdjęcia, takie wiosenno-słoneczne. Madalena
O! Dobrze wiedzieć. Wypróbuję ten patent 🙂