Czyż nie urocze są te ciasteczka z orange curd, przypominające połówki jajek? 😉 Ja myślę, że mogą być świetną ozdobą wielkanocnego stołu! W dodatku są tak proste w przygotowaniu i jednocześnie pyszne, że grzechem byłoby ich nie upiec na Święta. 😉 Kruche ciasto z tego przepisu przyjemnie się zagniata i bardzo łatwo wycina się z niego kształty; nie powinno się ono kruszyć. Do wykrawania jajek wykorzystałem odręczny szablon oraz kieliszek, więc z powodzeniem można się obyć bez fikuśnych foremek. Jednak nie samo kruche maślane ciasto jest tutaj najważniejsze, a wyjątkowe nadzienie. Ciasteczka napełniłem angielskim kremem orange curd na bazie soku z pomarańczy, masła oraz jajek, na który przepis znajdziecie tutaj. Krem ma wspaniały pomarańczowo-jajeczny smak i fajnie komponuje się z ciasteczkami. Należy jedynie pamiętać, aby orange curd przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. W wersji dla leniwych ciasteczka można również przygotować z pomarańczową galaretką. Z pewnością będą równie smaczne. 😉
SKŁADNIKI
Kruche ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 150 cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
- skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania ciasteczek
- orange curd z tego przepisu przygotowany dzień wcześniej
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasteczka
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą, dodaj posiekane zimne masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Następnie zwiń w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt jajek za pomocą szablonu lub foremki. Na połowie ciasteczek wytnij środek za pomocą kieliszka. Sklej ze sobą obie połówki ciastek, smarując je białkiem i delikatnie dociskając brzegi.
- Ciasteczka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Od razu po upieczeniu wyrównaj otwór na galaretkę za pomocą łyżki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Upieczone i wystudzone ciasteczka napełnij przygotowanym dzień wcześniej orange curd z tego przepisu.
6 komentarzy
Ciastka wyglądają ciekawie i zachęcająco 🙂 Orange Curd… kochamy!
Wcale się nie dziwę! 😀 i dziękuję 😉
Dawno mnie tu nie było, a tutaj takie zmiany. Świetnie podzielone kategorie z ikonkami przepisów – łatwiej znaleźć interesujący nas przepis.
I do tego możliwość wydrukowania przepisu. Super !
Madalena
Bardzo jest mi miło! Dziękuję 😉 Długo nad tym pracowałem, żeby strona była wygodniejsza w obsłudze, a przepisy lepiej dostępne, więc cieszę się niezmiernie, że spotkało się to z entuzjazmem 😀
Zastanawiam się na ile dni przed Wielkanocą, można je przyszykować, żeby nie straciły na smaku, kruchości i w ogóle na niczym, ale żebym ja nie musiała robić ich na wariata po nocy? 😀
Same ciasteczka możesz upiec 2-3 dni wcześniej i później przechowywać w szczelnym pudełku. Orange curd również możesz przygotować kilka dni wcześniej (nawet tydzień) i póżniej już w same Święta nadziać ciasteczka. Tak będzie najwygodniej i ciastka nie stracą na smaku ani kruchości. 😉