Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na melbę z truskawkami, która gości w moim domu od niepamiętnych czasów. Gdy byłem dzieckiem, miałem dwa ulubione ciasta albo raczej desery — ptasie mleczko powstałe z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego oraz melbę — sernik na zimno, który robi się z domowego twarogu utartego następnie z masłem. Oba ciasta podawane były obowiązkowo z truskawkową galaretką. Ptasie mleczko oraz melbę co roku przygotowuje moja babcia na zmianę na Dzień Dziecka, oraz moje urodziny. Jak przystało na czerwcowego chłopaka, w obu deserach nigdy nie mogło zabraknąć solidnej porcji truskawek, chociaż oryginalnie ciasto podawało się z brzoskwiniami, z którymi wiąże się historia pochodzenia nazwy ciasta.
Melba nawiązuje do francuskiego deseru pêche Melba stworzonego przez Auguste Escoffier na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Nellie Melby. Rarytas ten składa się z ugotowanych w syropie brzoskwiń podawanych z lodami waniliowymi i przecierem truskawkowym. Obecnie istnieje mnóstwo jego wersji, które tylko nawiązują do oryginalnej receptury, czasami znacznie od niej odbiegając. Moja babcia dostała ten przepis od sąsiadki, której siostra była cukiernikiem. Dawniej melba podawana była właśnie z brzoskwiniami w syropie i galaretką. Jednak obecnie najczęściej przygotowujemy ją z truskawkami.
Melba to w ogóle było dla mnie zawsze tajemnicze ciasto, chociaż jest bardzo proste w przygotowaniu. Najważniejszy jest w nim domowy ser, który uzyskuje się najczęściej z mieszanki jogurtu, kwaśnej śmietany oraz jajek. Chociaż spokojnie można go też przygotować ze zsiadłego mleka lub kefiru. Tę jajeczno-jogurtową masę gotuje się następnie w mleku, czekając, aż powstaną grudki sera i odcedza kolejno z serwatki. Tak otrzymany twaróg uciera się z masłem i w sumie gotowe. Wystarczy tylko jeszcze upiec biszkopt i zalać wszystko solidną porcją galaretki. Mam nadzieję, że uda mi się trochę spopularyzować to pyszne ciasto, bo melba z truskawkami smakuje wprost wybornie o tej porze roku. Poza sezonem możecie przygotować ją z dowolnymi innymi owocami. A Wy słyszeliście o tej wersji sernika na zimno?
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- z 5 jajek (z tego przepisu)
Do nasączenia biszkoptu:
- 150 ml wrzątku
- 2 łyżeczki cukru
- sok z ½ cytryny
Masa serowa:
- 2 l pełnotłustego mleka
- 1200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- sok z ½ cytryny
Dodatkowo:
- 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml wody każda)
- 1250 ml wrzątku
- ok. 1,5 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upiecz biszkopt z 5 jajek według tego przepisu w wysokiej tortownicy (6-8 cm) o średnicy 30 cm. Odstaw do wystudzenia.
- We wrzątku rozpuść cukier i wlej sok z cytryny. Płynem nasącz biszkopt.
Masa serowa
- W dużym garnku z nieprzywierającym dnem zagotuj mleko.
- W tym czasie w osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki lub miksera połącz ze sobą jogurt, śmietanę oraz jajka. Masę wlej zdecydowanym ruchem do wrzącego mleka i poczekaj, aż płyn ponownie się zagotuje, nie mieszając ani razu.
- Po chwili powinny zacząć pojawiać się grudki sera. Zamieszaj wszystko delikatnie i odcedź na durszlaku lub sicie pokrytym złożoną dwukrotnie gazą. Z sera odciśnij delikatnie serwatkę i odstaw go do całkowitego wystudzenia.
- Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno partiami dodawaj wystudzony ser, cały czas miksując. Najprościej jest to zrobić w robocie kuchennym z przystawką z nożami, dzięki czemu masa będzie gładka. Na sam koniec wlej sok z cytryny i zmiksuj całość ponownie.
Przygotowanie melby
- Truskawki umyj i obierz z szypułek. Cześć przekrój na pół i ułóż je dookoła rantu formy (rant dobrze pokryć folią spożywczą, dzięki czemu ciasto ładnie odejdzie od formy). Kolejno pokryj boki oraz cały spód biszkoptu masą serową (najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego). Na środku ułóż truskawki i całość wyrównaj szpatułką.
- Melbę wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aż masa stężeje.
- Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do wystudzenia. (Celowo dodaję trochę mniej wody, aby galaretka była bardziej sztywna). Na masie serowej ułóż pozostałe truskawki (część pokroiłem na połówki, część w ćwiartki, a trochę zostawiłem w całości).
- Ciasto zalej wystudzoną galaretką i wstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej całą noc do stężenia.
8 komentarzy
Prawdziwy truskawkowy szał <3
W końcu jak szaleć to na całego 😉
Jeszcze nie jadłam w tym roku truskawek 😉 <3 no ale teraz czuję się zachęcona 🙂
Musisz czym prędzej nadrobić! Ja już drugi tydzień jestem na diecie truskawkowej 😉
Witam, na jak dużą tortownicę są składniki melby?
Tak jak jest napisane w przepisie – 30 cm 🙂
Dziękuję, oczywiście nie widziałam tego na początku:)
Nie ma problemu. Czasami też z rozpędu potrafię zapomnieć napisać 😉