Ogólnie nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale jest parę wyjątków, jak na przykład tosty francuskie, które w dzieciństwie nazywałem chlebem w jajku. To był zawsze dobry pomysł na zrobienie czegoś pysznego z niczego… i utylizację czerstwego chleba. W przypadku tych tostów francuskich wykorzystałem chałkę, która podsmażona na złotobrązowy kolor na maśle jest zniewalająco pyszna. Polecam również brioszkę, najlepiej domową — z tego przepisu. Będzie jeszcze rozkoszniej. Mięciutkie kromki maślanego pieczywa pokryłem warstwą domowego twarożku i podałem z lekko kwaśnym karmelizowanym rabarbarem, podkręconym dodatkowo aromatem cynamonu. Co tu dużo mówić — poezja! 😀 Zróbcie sobie tę przyjemność i przygotujcie takie tosty francuskie z chałki przy najbliżej okazji. 😉
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wsyp cukier oraz cynamon i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Wrzuć pokrojony rabarbar i karmelizuj przez kilka minut, aż stanie się miękki. Nie mieszaj, tylko delikatnie potrząsaj patelnią.
- Jajko rozbełtaj z mlekiem i namocz w nim chałkę lub brioszkę. Na patelni rozgrzej masło i usmaż kromki pieczywa z obu stron na złoty kolor.
- Tosty posmaruj twarożkiem i ułóż kawałki karmelizowanego rabarbaru.