Ptasie mleczko to był od zawsze mój ulubiony deser. Lekki jak chmurka, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Moja babcia zawsze przygotowała mi je z okazji urodzin lub Dnia Dziecka. Obowiązkowo z galaretką truskawkową i świeżymi owocami na wierzchu. Ptasie mleczko robi się wyjątkowo prosto — wystarczy ubić schłodzone skondensowane mleko i wymieszać je z tężejącą galaretką, do której ja dodałem również purée ze świeżych truskawek, ale nie jest to koniecznie. W sezonie jednak byłoby grzechem z tego nie skorzystać. Deser można podać zarówno w pucharkach, jak i w tortownicy. Jeżeli wolicie wersję w formie ciasta, to polecam upiec cieniutką warstwę biszkoptu, dzięki któremu ptasie mleczko łatwiej się kroi na porcje i ładniej się prezentuje. To świetny pomysł na deser na lato. 😉
SKŁADNIKI
Biszkopt (opcjonalnie):
- biszkopt z 2 jajek z przepisu na biszkopt idealny
Ptasie mleczko:
- 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego (schłodzonego)
- 2 galaretki (na 500 ml wody każda)
- 1 szklanka purée z truskawek (z ok. 300 g owoców)*
- 1 szklanka wrzątku
Galaretka:
- 1 galaretka (na 500 ml wody)
- garść truskawek do dekoracji
- 400 ml wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upiecz biszkopt z 2 jajek (reszta składników proporcjonalnie) w tortownicy o średnicy 23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia według przepisu na biszkopt idealny. Uwaga: taki cienki biszkopt należy piec krócej niż w przepisie (około 20 minut).
- Biszkopt odstaw do przestudzenia i nasącz wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny.
Ptasie mleczko
- Obie galaretki rozprowadź we wrzątku. Kolejno dodaj purée z truskawek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ubij schłodzone mleko skondensowane na gęstą pianę. Kolejno wlewaj powoli tężejącą galaretkę, nie przerywając miksowania.
- Gotowe ptasie mleczko wlej do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na godzinę, aby stężało.
Galaretka
- Galaretkę rozprowadź we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym ptasim mleczku. Zalej galaretką i wstaw do lodówki na kolejną godzinę do stężenia.
UWAGI
*Poza sezonem na truskawki do galaretki dodaj 500 ml wody.
2 komentarze
Robiłam dwa razy. Jest nieziemsko proste w wykonaniu i świetnie smakuje. Dodatek świeżych owoców rzeczywiście robi różnicę. Polecam!
Ale się cieszę! <3