Ten falafel burger z mango to jeden z moich najbardziej sztosowych burgerów ostatnich czasów! Chrupiące kotleciki z ciecierzcy z moim autorskim sosem mangomajo na bazie mango i wegańskiego majonezu z kolendrą, podane ze świeżą bułeczką, sałatą, ogórkiem i czerwoną cebulką. Czego chcieć więcej? Wszyscy, którzy spróbowali tego burgera, od razu prosili o dokładkę! I nieskromnie powiem, że się nie dziwię, bo jest pyszka! Sekret oczywiście tkwi w dobrze przygotowanych falafelach, ale z tym przepisem to nietrudne. Ostatnio nasmażyłem ich tyle, że już nie wiedziałem, z czym je jeść. 😀 Stąd wziął się właśnie pomysł na falafel burgera! Jeśli kiedyś w końcu otworzę swoją restaurację, to z pewnością pojawią się on w menu, ale żeby nie kazać Wam tyle czekać, publikuję przepis już dzisiaj. 😉 Czekam na Wasze opinie i liczę, że falafel burger z mango posmakuje Wam równie mocno! Do dzieła! 🙂
SKŁADNIKI
Burgery:
- 4 ulubione bułki do burgerów
- 4 duże falafele z tego przepisu
- 1 dojrzałe mango
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- garść ulubiony sałat (rukola, roszponka, endywia i radicchio sprawdzą się znakomicie)
Sos mangomajo:
- 100 g wegańskiego majonezu, np. sojowy z tego przepisu
- 100 g pulpy lub purée z mango
- kilka kropli sosu Tabasco lub szczypta ostrej papryki
- garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE
Sos mangomajo
- Pulpę lub purée odsącz na sitku z nadmiaru wody. Powinno pozostać ponad 50 g pulpy mango.
- Połącz z majonezem, dodaj sos Tabasco i drobno posiekaną kolendrę.
Burgery
- Ogórka i cebulę pokrój w plasterki, a obrane mango w paski.
- Bułki przekrój na pół i opiecz od wewnętrznej strony na patelni grillowej. Posmaruj je sosem mangomajo.
- Na połówki bułek ułóż sałatę, plasterki mango, cebuli i ogórka oraz świeżo usmażone falafele*. Polej je dodatkową porcją sosu mangomajo i przykryj drugą połówką bułki. W gotowe burgery wbij wykałaczki i natychmiast podawaj.
UWAGI
*Jeśli falafele były usmażone już wcześniej można odgrzać je na niedużej ilości oleju - będą najbardziej chrupiące, patelni grillowej lub na suchej patelni.