Lubicie kapustę pak choi? Ja bardzo. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na modłę azjatycką. Zwykle wystarczy kilka ulubionych warzyw, sos sojowy, czosnek oraz ryż albo jakiś makaron, aby wyczarować szybką i smaczną potrawę typu stir-fry. Tym razem bez większego zastanawiania się kupiłem pak choi oraz boczniaki, a następnie usmażyłem je raz-dwa w woku i podałem z brązowym ryżem oraz sosem hoisin. To banalnie proste i zaskakująco pyszne danie. Oczywiście, jeśli macie ochotę, to możecie dorzucić więcej warzyw. Ja tym razem postanowiłem się jednak ograniczyć do jak najmniejszej liczby składników. Stir-fry z kapustą pak choi najlepiej przyrządzić w woku, jednak jeśli go nie posiadacie, to zwykła patelnia też da radę. Ważna jest tutaj szybka obróbka termiczna w mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu boczniaki wychodzą mięsiste, a kapusta pak choi chrupiąca i intensywnie zielona. Zamiast ryżu danie możecie podać również z makaronem sojowym, soba, chow mein, czy dowolnymi azjatyckimi noodlami. Sos hoisin, którym polałem już gotowe stir-fry, nie jest obowiązkowy, jednak fajnie podkręca smak potrawy, a jako że zwykle robię go w ilościach hurtowych, to później muszę go jakoś spożytkować. 😉
SKŁADNIKI
Pak choi z boczniakami:
- 2 kapusty pak choi
- 250 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- chlust oleju sezamowego do smażenia
- 100 g brązowego ryżu
- 2 łyżki sezamu
Sos hoisin:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 cm kłącza imbiru
- szczypta ostrej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pak choi z boczniakami
- Ryż ugotuj na sypko. W tym czasie przygotuj sos i podpraż na suchej patelni sezam.
- Boczniaki oczyść i pokrój w mniejsze cząstki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w talarki. Pak choi umyj i przetnij wzdłuż na trzy części.
- W woku rozgrzej olej sezamowy. Gdy będzie już bardzo gorący, wrzuć ząbki czosnku i smaż przez minutę, aż staną się złote. Następnie dodaj boczniaki i wlej sos sojowy. Grzyby smaż przez około 5 minut. Na sam koniec wrzuć pokrojoną kapustę pak choi i tylko delikatnie ją zblanszuj, aby była nadal chrupiąca.
- Ugotowany ryż przełóż na talerze. Ułóż usmażone boczniaki z kapustą pak choi i posyp danie sezamem. Podawaj z sosem hoisin.
Sos hoisin
- Imbir oraz czosnek zetrzyj na tartce.
- Wszystkie składniki na sos hoisin umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw papryką oraz pieprzem do smaku.
4 komentarze
Super przepis, w moim klimacie! Zrobiłam dziś z mężem na kolacje- boczniaki i pak choi często goszczą na naszych talerzach, za to sos hoisin robiłam nie wiedzieć pierwszy raz! Bardzo spodobał mi się Twój blog- zarówno przepisy jak i od strony wizualnej, zatem będę częstym gościem! Jutro na deser jest w planach ryż z jabłkami 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Takie komentarze to miód na moje serce! Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu i polecam kolejne. 😉 Dziękuję pięknie za miłe słowa! 🙂
Fajny przepis, na pewno spróbuję. Do czego jeszcze używasz sosu hoisin?
Cześć! Cieszę się, że przepis przypadł Tobie do gustu. 🙂 Co do sosu hoisin, to wykorzystuję go do makaronów w azjatyckim stylu, dań typu stir-fry z warzywami, do pieczonej kaczki, szarpanej wieprzowiny (z bułeczkami bao jest super), czy do smażonego tofu. Na blogu znajdziesz też przepis na chińskie naleśniki z kaczką i właśnie tym sosem – gorąco polecam!