Mimo początku lata wymarzyłem sobie otulające zapachem lasu risotto ai funghi. Niestety do grzybowego sezonu jeszcze daleko, a zapas suszonych borowików i prawdziwków skończył się już w okolicach Wielkanocy. Przypomniałem sobie jednak o magicznych właściwościach czarnego czosnku (piszę o nich między innymi tutaj), które w każdym daniu potrafią spotęgować smak umami. W ten sposób powstało właśnie risotto z czarnym czosnkiem, które ma zaskakujący aromat przypominający suszone grzyby, sos sojowy oraz ocet balsamiczny.
Mimo niewielu dodatków mnogość smaków, która się w tym daniu, jest naprawdę niesamowita i potrafi zaskoczyć niejednego smakosza kuchni włoskiej. Risotto to przygotowałem na sposób mediolański, w którym liczy się prostota i duża ilość masła. W żadnym wypadku nie stosujemy tutaj bulionu, tylko wodę, dzięki której ryż nabiera delikatny aromat dodatków: rozmarynu, czarnego czosnku, parmezanu i wina, a nie smak rosołu, który dominuje w całym daniu. Długo mi zajęło, żeby to zrozumieć, więc nie popełniajcie tych samych błędów. 😉 Minimalizm w przypadku tej potrawy jest zdecydowanie wskazany!
Risotto z czarnym czosnkiem przygotowałem na bazie pudru ze sproszkowanych oraz wysuszonych ząbków. Jest on bardzo intensywny w smaku i już niewielka jego ilość nadaje potrawie wspaniały smak. Sproszkowany czarny czosnek możecie zamówić bezpośrednio od Juleko lub znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bardzo wydajny i z pewnością podkręci smak wielu Waszych potraw. Zamiast pudru można wykorzystać również pastę lub samodzielnie utrzeć ząbki na gładko, aby przekazały daniu jak najwięcej aromatu. Mam nadzieję, że ten przepis na risotto z czarnym czosnkiem pozytywnie Was zaskoczy i sprawi, że polubicie je równie mocno jak klasyczne alla milanese.
SKŁADNIKI
- 250 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka pasty lub 1 łyżeczka pudru z czarnego czosnku (polecam produkty od Juleko)
- ok. 500-600 ml wody
- 50 g startego parmezanu lub Grana Padano (plus do podania)
- 50 g masła
- chlust oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek oraz masło. Wrzuć gałązkę rozmarynu oraz posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklij.
- Kolejno wsyp ryż, podpraż go przez moment, a następnie wlej wino.
- Gdy wino odparuje, dodaj pastę lub puder z czarnego czosnku i wlej szklankę wrzątku z rozpuszczoną solą. Gotuj powoli na małym ogniu, cały czas mieszając i dolewając stopniowo gorącą wodę do momentu, aż ryż stanie się al dente. Wody wlej tyle, aby otrzymać ulubioną gęstość risotto.
- Na sam koniec wsyp parmezan i całość energicznie wymieszaj. Możesz również dodać więcej masła, aby risotto było bardziej kremowe.
- Gotowe risotto podawaj z dodatkową porcją parmezanu. Możesz je również posypać z wierzchu pudrem z czarnego czosnku.